Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Politico: Μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και οικονομία θα κρίνουν τις ευρωεκλογές 2019

Politico: Μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και οικονομία θα κρίνουν τις ευρωεκλογές 2019
Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν για τις μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια
Με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λιγότερο από έξι μήνες μακριά - και μαζί με αυτό, ένας σημαντικός ανασχηματισμός για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ - οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν ήδη διαμορφωθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico.
Όχι μόνο οι ψηφοφόροι σε όλη την ήπειρο διαφωνούν σχετικά με τα ζητήματα που πρέπει να οδηγήσουν τη συζήτηση πριν από την ευρωπαϊκή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο, αλλά μεγάλα μερίδια του πληθυσμού της ΕΕ δεν εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα που έχουν την εντολή να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν τις αλλαγές που επιθυμούν.
Ένα πράγμα που μοιράζονται οι ψηφοφόροι είναι η ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ευάλωτες στην εξωτερική παρέμβαση - με πολλούς να αναφέρουν ότι οι ηγέτες της Ευρώπης κάνουν ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.

Ακολουθεί μια ανάλυση των ανησυχιών των ευρωπαίων ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές.


Στις περισσότερες χώρες μέλη, η μετανάστευση είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων θεμάτων τα οποία οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι πρέπει να συζητηθούν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Συνολικά, λιγότεροι πολίτες πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερα σε πέντε χρόνια, όταν λήγει η επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αλλά μόνο μια μειοψηφία πιστεύει ότι η ζωή τους θα είναι καλύτερη - ενώ στις περισσότερες χώρες, οι ψηφοφόροι περιμένουν στασιμότητα.
 

Πολλοί επίσης δεν είναι αισιόδοξοι για το δημοκρατικό σύστημα της χώρας τους.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα δημοκρατικά θεσμικά όργανα - είτε πρόκειται για κοινοτικούς είτε για εθνικούς θεσμούς - υπάρχει ένα σαφές περιφερειακό μοτίβο: Το βορειοδυτικό μπλοκ ευνοεί τα δικά του θεσμικά όργανα έναντι εκείνων της ΕΕ, ενώ το νοτιοανατολικό τμήμα του μπλοκ δυσφημεί το δικό του δημοκρατικό σύστημα περισσότερο από ό, τι στην ΕΕ.
 

Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν επίσης για τις μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, παρά τη συμφωνία σε όλο το μπλοκ για τον κίνδυνο περαιτέρω τρομοκρατικών επιθέσεων.

www.bankingnews.gr