Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου στην πόλη Μπερ Σαβά και η επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κκαι του Νίκου Αναστασιάδη θα διαμορφώσει και το τελικό πλαίσιο για το μεγαλύτερο ενεργειακό project της Ευρώπης.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό από την Κρήτη να «σφραγιστεί» η συμφωνία παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «ο αγωγός East Med έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη ροή ενεργειακών πηγών ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου 2019, στην Κρήτη, κοντά στην Κνωσό με ενδεχόμενη συμμετοχή αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που στηρίζουν τις προσπάθειες και τη συνεργασία των τριών χωρών.
Πριν από την υπογραφή της συμφωνία για τον East Med θα πρέπει να τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Ο αγωγός, θα ξεκινά περίπου 170 χλμ. ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου και θα εκτείνεται σε 2.200 χλμ. για να φτάσει τελικά στο Οτράντο στην Ιταλίαμέσω της Κρήτης και της ενδοχώρας της Ελλάδας.
Σωτήρης Μεταξάς