Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Τι σημαίνει η απόφαση Trump για τη Συρία - Ενισχύεται η θέση Ρωσίας και Ιράν στην περιοχή

Τι σημαίνει η απόφαση Trump για τη Συρία - Ενισχύεται η θέση Ρωσίας και Ιράν στην περιοχή
Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 Αμερικάνοι έχουν αναπτυχθεί στη Συρία
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να σημάνει νίκη στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, προαναγγέλοντας την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στις ΗΠΑ.
Με την τοποθέτηση του αυτή ο Trump «παρακάμπτει» τις θέσεις και τις συμβουλές των συμβούλων του σε θέματα ασφάλειας και των στρατιωτικών διοικητών και παράλληλα αιφνιδιάζει τους συμμάχους στην περιοχή.Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι και αναλυτές, με αυτήν την απόφαση ο Trump ενισχύει τη θέση της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή και αφήνει στη μέση το στόχο για την εξάλειψη του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή
«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε.
Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα.
Πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία.
Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Νικήσαμε (…), πήραμε τα εδάφη.
Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι στη Συρία, και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της, έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
 Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.
Πάντως αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Trump, ο οποίος είχε ως σύνθημα «η Αμερική Πρώτα» και ο οποίος είχε υποσχεθεί πως θα μειωθεί η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Trump είχε λάβει την απόφαση αυτή πριν από δύο χρόνια.

Trump: «Χτίζω» μακράν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο - Ήρθε η ώρα να πολεμήσουν άλλοι
Την απόφασή του να αποσύρει εντελώς τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, υπερασπίστηκε σήμερα (20/12/2018) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εν μέσω έντονης κριτικής που δέχτηκε από Ρεπουμπλικάνους αλλά και συμμάχους.
Ο Trump ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αποσύρει τα περίπου 2.000 στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, με τον Λευκό Οίκο να μην προσφέρει, εντούτοις, κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Με μια σειρά σημερινών αναρτήσεων στο «Twitter», ο Trump δήλωσε ότι εκπληρώνει την προεκλογική του δέσμευση, ενώ τόνισε ότι «ήρθε ο καιρός να πολεμήσουν άλλοι».
«Η αποχώρηση μας από την Συρία δεν αποτελεί έκπληξη.
Είναι κάτι που προσπαθώ εδώ και χρόνια και όταν πριν έξι μήνες, εξέφρασα πολύ δημόσια την πρόθεσή μου να το κάνω, συμφώνησα τελικά να παραμείνουμε λίγο ακόμα.
Η Ρωσία, το Ιράν η Συρία και άλλοι είναι οι τοπικοί εχθροί του ISIS.
Κάναμε τη δουλειά τους.
Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι και να ξαναχτίσουμε», ανέφερε με ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Θέλει η Αμερική να είναι ο Αστυνόμος της Μέσης Ανατολής, παίρνοντας τίποτα σαν αντάλλαγμα και ξοδεύοντας πολύτιμες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας άλλους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκτιμούν αυτά που κάνουμε;
Θέλουμε να παραμείνουμε εκεί για πάντα;
Ήρθε η ώρα να πολεμήσουν άλλοι επιτέλους», συνέχισε σε δεύτερη ανάρτησή του ο Trump.
«Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και πολλοί άλλοι δεν είναι χαρούμενοι με την αποχώρηση των ΗΠΑ, ό,τι και αν μεταδίδουν οι ψευδείς ειδήσεις, γιατί τώρα πρέπει να πολεμήσουν τον ISIS και άλλους, τους οποίους μισούν, χωρίς εμάς.
Χτίζω μακράν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο.
Αν ο ISIS μας χτυπήσει, είναι καταδικασμένος!», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Γαλλία και Βρετανία διατηρούν τα στρατεύματα στη Συρία - «Μονομερής η απόφαση Trump, το ISIS δεν έχει ηττηθεί»

Δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία Γαλλία και  Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία.
Οι δύο χώρες χαρακτηρίζουν μονομερή απόφαση προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφοςκαι τονίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί.
Η Γαλλία διατηρεί την στρατιωτική της δέσμευση στην Συρία, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στην εμπόλεμη χώρα.
«Προς το παρόν, φυσικά, παραμένουμε στην Συρία», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στο δίκτυο CNEWS απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αμερικανική αποχώρηση, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά γενική κατάπληξη.
«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελείωσε», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός κάνοντας αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο» που άφησε πέντε νεκρούς και ένδεκα τραυματίες την περασμένη εβδομάδα.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο.
 Είναι αλήθεια ότι στον συνασπισμό έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στην Συρία , αλλά αυτή η μάχη συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να την δίνουμε», πρόσθεσε.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη, ούτε έχουν εξαφανισθεί οι ρίζες του αλλού», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.
«Οφείλουμε να νικήσουμε κατά οριστικό τρόπο τους τελευταίους θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι περισσότερο αποδυναμωμένο από ποτέ.
«Η μονομερής αμερικανική απόφαση μάς κάνει να σκεφτούμε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να έχουμε μία αυτονομία λήψης αποφάσεων, μία αυτονομία στρατηγικής στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες από τις ΗΠΑ», συνέχισε η Ναταλί Λουαζό.
 Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί και απέχει πολύ από αυτό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ο συνασπισμός κατά του ισλαμικού Κράτους έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο.
Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο συνασπισμός και οι εταίροι του στην Συρία και στο Ιράκ ανακατέλαβαν τεράστιο τμήμα των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην ανατολική Συρία που κατέχει το ΙΚ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αλλά μένουν πολλά να γίνουν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και χωρίς εδάφη, το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή», πρόσθεσε.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «δεσμευμένο στον διεθνή συνασπισμό και στην εκστρατεία για να αφαιρεθούν από το Ισλαμικό Κράτος εδάφη και να διασφαλισθεί η οριστική του ήττα».

www.bankingnews.gr