Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018

Σε Ισραήλ - Τουρκία τον Ιανουάριο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump - Στο επίκεντρο η Συρία

Σε Ισραήλ - Τουρκία τον Ιανουάριο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump - Στο επίκεντρο η Συρία

Την Τουρκία και το Ισραήλ θα επισκεφθεί τον  Ιανουάριο του 2019 ο σύμβουλος του εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton.
Θέμα των συζητήσεων, που θα έχει στις δύο χώρες, θα είναι η Συρία μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την αραβική χώρα.    
Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου έγινε ευνοϊκά δεκτή από την Άγκυρα, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.
«Θα συζητήσουμε τις συνεχείς προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης φάσης του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν στρατεύματα από τη Συρία», ανέφερε με tweet του ο Bolton.
Η Ουάσινγκτον υπερασπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα το δικαίωμα του Ισραήλ να πραγματοποιεί επιδρομές στη Συρία, οι οποίες το εβραϊκό κράτος ισχυρίζεται ότι στρέφονται εναντίον των ιρανικών δυνάμεων και της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ.
Η Ρωσία την Τετάρτη κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της Συρίας, η οποία αποτέλεσε στόχο την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τη Δαμασκό και τη Μόσχα, αεροπορικών επιδρομών από ισραηλινές δυνάμεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu την επόμενη εβδομάδα στη Βραζιλία.