Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018

Ο «βασιλιάς» του χρυσού με χειροπέδες: Μαύρο χρήμα για TV, αστυνομικός-«υπηρέτης» και σύλληψη δια τηλεφώνου

Ήθελε να επεκταθεί στο Λας Βέγκας, είχε κόλλημα με την τηλεόραση και του άρεσε η έντονη νυχτερινή ζωή

VladK213 via Getty Images
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπόρων χρυσού με πρωταγωνιστή 51χρονο ενεχυροδανειστή, ο οποίος είναι γνωστός στο πανελλήνιο από τις λαμπερές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.
Η δικογραφία αριθμεί περισσότερες από 1.500 σελίδες, ενώ μόνο 260 σελίδες αριθμούσε το διαβιβαστικό της Αστυνομίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει τους κατηγορουμένους δεν έχουν προλάβει ακόμα να διαβάσουν το σύνολο της δικογραφίας, που περιέχει πολλά πακέτα με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Σε πολλές από αυτές τις συνομιλίες πρωταγωνιστής είναι ο τηλεχρυσοχόος, ο οποίος εμφανίζεται να έχει επαφές από παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών μέχρι αστυνομικούς. Στη… δούλεψή του είχε ακόμα και έναν αστυνομικό με θητεία στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Το διαβιβαστικό του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου «καίει» τον τηλεχρυσοχόο και μάλιστα συνδέει τα χρήματα που έβγαζε από την εγκληματική οργάνωση με αυτά που δαπανούνταν για τις διαφημίσεις των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην τηλεόραση. Το… γυαλί του άρεσε ιδιαίτερα, όπως και η έντονη νυχτερινή ζωή. Κεντρικό σύνθημα του ήταν «αγορά χρυσού, σε τιμή κοσμήματος». Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε συνομιλίες, στις οποίες απαιτεί από παρουσιαστές επιπλέον χρόνο, πληρώνοντας αδρά.
«Μέσω των τηλεοπτικών δεκτών έμπαινε και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι. Είχε σκοπό να επεκταθεί στο Las Vegas (…) Για να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ως υγιούς επιχειρηματία προέβαινε σε αγαθοεργίες, φροντίζοντας αυτές να λάβουν δημοσιότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται η επίσκεψή του στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2018 και η αγορά κοσμημάτων από την Paris Hilton για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Διαβιούσε πολυτελή βίο έχοντας βίλα με πισίνα στην Ανάβυσσο, θαλαμηγό, πολυτελή αυτοκίνητα και έντονη νυχτερινή ζωή», αναφέρεται στη δικογραφία.

88 καταστήματα, εκατομμύρια κέρδη

Συνολικά ο 51χρονος διατηρούσε 88 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα. Εκτός των άλλων είχε και νομιμοφανή δραστηριότητα. Από τα τιμολόγια που ερευνήθηκαν προέκυψε ότι εξήγαγε κράμα χρυσού και ασημιού στην Τουρκία, μέσω αεροδρομίου, αξίας 13.000.000 ευρώ, ενώ το πρώτο 9μηνο του 2018 έγιναν εξαγωγές αξίας 17.453.000 ευρώ.
Στη δικογραφία, ωστόσο, γίνεται ξεκάθαρο ότι τα καταστήματά του «ζούσαν» από τα «μαύρα» ταμεία της εγκληματικής οργάνωσης: «Τα καταστήματα πραγματοποιούσαν αγορές χρυσού με χρήματα αποκλειστικά από τα ταμεία της οργάνωσης και σε ποσά που άγγιζαν καθημερινά τις 100.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε ότι εάν δεν χρηματοδοτούνταν από μαύρα χρήματα δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό και θα έκλειναν».

Το 50ευρω στον αστυνομικό… υπηρέτη 

Οι διασυνδέσεις του κυκλώματος φαίνονται και από την εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικού, ο οποίος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικούς μήνες πήρε ευνοϊκή απόσπαση στη φρουρά Έλληνα αξιωματούχου, με αποτέλεσμα να εργάζεται μόνο τις λίγες ημέρες που βρίσκεται ο αξιωματούχος στην Ελλάδα και να μπορεί να κάνει δεύτερη δουλειά.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές, ο γνωστός τηλεχρυσοχόος του έδινε 50 ευρώ για να του φυλάει τα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων στην οδό Πατησίων. Αυτό που εξόργισε τους άνδρες της Ασφάλειας που έκαναν την έρευνα είναι ότι μιλούσε πάντα, σύμφωνα με τις συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., στον τηλεχρυσοχόο στον πληθυντικό, κάνοντας σαφές ότι είναι υπάλληλός του και ότι τον…. υπηρετεί.
«Στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί από την υπηρεσία επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνομιλίες προέκυψε ενημέρωση του…. (σ.σ. τηλεχρυσοχόου) από τον αστυνομικό σε χρόνο μεταγενέστερο της προγραμματισμένης επιχείρησης, πλην όμως τον διαβεβαίωσε ότι θα μάθαινε περεταίρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επ’ ακριβώς εκ νέου», αναφέρει η δικογραφία για τη εμπλοκή του αστυνομικού.

Του τηλεφώνησαν για να τον συλλάβουν

Όταν ήρθε η ώρα οι συνάδελφοί του να τον συλλάβουν επέλεξαν να μην τον αιφνιδιάσουν. Τον πήραν τηλέφωνο και του είπαν ότι πρέπει να προσέλθει στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Εκείνος κατάλαβε ότι όλα είχαν τελειώσει. Χωρίς να φέρει αντίρρηση μετέβη στο Τ.Α. και παραδόθηκε. Όλους τους προηγούμενους μήνες αστυνομικοί με πολιτικά που παρακολουθούσαν το κατάστημα της Πατησίων τον έβλεπαν να περνάει εκεί το βράδυ του επιτηρώντας το χώρο.
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά 63 άτομα, εκ των οποίων ξεχωρίζει εκτός από τον 51χρονο γνωστό ενεχυροδανειστή και ένας Τούρκος υπήκοος, με… υψηλές επαφές στην Τουρκία. Ο Τούρκος, συριακής καταγωγής, διέμενε σε ακριβό διαμέρισμα πίσω από το μουσείο της Ακρόπολης. Στο σπίτι του εισέβαλαν άνδρες των ΕΚΑΜ.
«Ο Τούρκος είχε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ από τον ενεχυροδανειστή. Και αυτό γιατί ο 51χρονος είχε τον χρυσό -συγκεντρώνοντάς τον από καταστήματα όλης της Αττικής- αλλά δεν είχε τον τρόπο να τον εξαργυρώσει. Έτσι, είχε ανάγκη τον Τούρκο για να μπορεί να… σπρώχνει τις ράβδους στην Κωνσταντινούπολη και να παίρνει τα εκατομμύρια. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν συνομιλίες, στις οποίες ο τηλεχρυσοχόος λέει στον Τούρκο είναι αδύναμος», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Οι διάλογοι 

Ο πακτωλός χρημάτων που είχε στα χέρια του ο γνωστός ενεχυροδανειστής φαίνεται και από συνομιλία του συνεργό του, στην οποία αναφέρεται σε ανακαίνιση θαλαμηγού με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ:
Ενεχυροδανειστής: Τώρα τελείωσα, δεν έχει τίποτα άλλο και πάλι τζάμπα μου ήρθε 360.000 ευρώ πήγε περίπου με τις ανακαινίσεις. Μαζί με τις ανακαινίσεις σου λέω δεν είναι λεφτά αυτά , δεν είναι λεφτά για αυτό το σκάφος. Δεν είναι λεφτά.
Συνεργός: Μα να σου πω κάτι και να θες να το πουλήσεις και να πάρεις κάτι καλύτερο θα πάρει το διπλάσιο.
Ενεχυροδανειστής: Όχι αλλά δε βρίσκεις τέτοιο πράγμα με εφτά κατοστάρικα δεν βρίσκεις, μαζί είδαμε 10 σκάφη.
Συνεργός: Μαζί είδαμε δεν θυμάσαι κάτι σούργελα και μας λέγανε 500 χιλιάρικα και 600 χιλιάρικα και ήταν σούργελα που ήθελαν άλλα 200 χιλιάρικα
Σε άλλη συνομιλία με τον «υπαρχηγό» της οργάνωσης μιλάει για τα παζάρια και τα ποσά που θα εμφανιστούν στα ταμεία.
Ενεχυροδανειστής:: Για να μην με παίρνετε τηλέφωνα ο Μ. (σ.σ. συν-αρχηγός) είπε τέσσερα για αυτό το ρολόι και το άλλο είχε πει 350 ο Κ. είχε πει, παζάρεψέ το να σου δώσει περισσότερα.
Γ: Ναι.
Ενεχυροδανειστής:: Εντάξει; Χωρίς να με πάρετε τηλέφωνο γιατί τέσσερα είχε πει ο Μ., μπορεί να πάει τεσσεράμισι δεν ξέρω.
Γ: Το θέμα είναι να έρθει, γιατί εμένα με ξαναπήρε τηλέφωνο, μου λέει έχουμε μιλήσει, γιατί ο Χ. δεν μου έχει πει κάτι. Έχουμε μιλήσει; Του λέω τι να μιλήσουνε ρε συ, έλα με τη μια να δεις τα ρολόγια σαν να τα βλέπεις τώρα, καλά μου λέει άμα μου πει όχι θα σε πάρω να στο πω.
Ενεχυροδανειστής:: Ναι ωραία για να συμπληρώσεις και εφτά να βάλεις και αλλά δύο ποσά, να σου δώσει τεσσεράμισι για αυτό ή τέσσερα δεν ξέρω ποσά θα σου δώσει συμπλήρωσε τα εφτά για να στείλεις άλλα εφτά στις επαρχίες να είναι σαράντα. Εντάξει;
Γ: Εντάξει.
Ενεχυροδανειστής:: Έγινε τώρα εάν δεν έρθει πες του Μ. να σου φέρει λεφτά για αυτά όχι να τα γράψει και συμπλήρωσε τα να βάλεις λεφτά.
Κούγιας: «Ο πελάτης μου είναι νόμιμος»
Ο δικηγόρος του γνωστού ενεχυροδανειστή κ. Αλέξης Κούγιας σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει:
«Όπως είναι γνωστό, μού ανέθεσε την υπεράσπισή του ο επί σειρά ετών γνωστός από τον δημόσιο τρόπο, με τον οποίο ασκεί την επιχειρηματικότητά του, ιδιοκτήτης τεράστιας αλυσίδας νομίμων ενεχυροδανειστηρίων. Τα 100 και πλέον ιδιόκτητα ενεχυροδανειστήρια του κου Ριχάρδου λειτουργούν κατόπιν της εγκρίσεως από το ελληνικό Δημόσιο με 100 διαφορετικές άδειες λειτουργίας επί σειρά ετών και ουδέποτε ουδεμία, είτε κεντρική είτε περιφερειακή θεσμική υπηρεσία, κατόπιν καθημερινών ελέγχων, τού καταλόγισε την οποιαδήποτε παράβαση».