Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Τα 4 χρόνια Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ και ο απολογισμός τους

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η εποχή Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ τελειώνει αύριο με την τελετή παράδοσης-παραλαβής στον διάδοχό του Βαγγέλη Αποστολάκη. Ήταν μια μακρά περίοδος. Ο Καμμένος είναι από τους μακροβιότερους ΥΕΘΑ. Θα κάνει σήμερα τον δικό του απολογισμό μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες…
Παρακολουθώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1991 ,όταν ΥΕΘΑ ήταν ο κ.Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, δεν έχουμε κανένα δισταγμό να παραδεχτούμε ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν από τους καλούς υπουργούς Εθνικής Άμυνας.

Πολλοί θα εκνευριστούν μ΄ αυτή την άποψη, αλλά είναι κοινή πεποίθηση σ΄ όσους παρακολουθούν το χώρο της Εθνικής Άμυνας ότι η τετραετία Καμμένου δεν ήταν “από τις κακές” που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Κι έχουμε ζήσει πολλές.
•Ο Καμμένος έκανε το αυτονόητο, που όμως αρκετοί προκάτοχοί του δεν το έπραξαν: ασχολήθηκε με το ΥΠΕΘΑ. Είχε πάντα την “πετριά” να να γίνει ΥΕΘΑ και όταν το κατάφερε ασχολήθηκε με το αντικείμενο. Οι αποφάσεις και οι κινήσεις του μπορούν να κριθούν από τον καθένα. Αλλά ασχολήθηκε…
Ασχολήθηκε με το προσωπικό των ΕΔ. Θέλετε να δεχτούμε επειδή προσβλέπει σ΄ αυτούς τους ανθρώπους και εκλογικά; Όλοι οι ΥΕΘΑ είχαν τέτοιες βλέψεις, αλλά όταν ήρθε η ώρα να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις δεν το έκαναν. Στη 4ετία Καμμένου αποφεύχθηκαν νέες περικοπές , που πολλές φορές ζητήθηκαν από τους δανειστές. Θα είχαν γίνει αν δεν έθετε βέτο ο Καμμένος.
•Αποδείχτηκε συνεπής έστω και με καθυστέρηση στην υπόθεση των αναδρομικών. Τα χρήματα επιστράφηκαν στους στρατιωτικούς και μάλιστα εφάπαξ για να γίνουν “αισθητά”.
•Έβαλε μπροστά ένα στεγαστικό πρόγραμμα για τους στρατιωτικούς και το προχώρησε πολύ. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και επί Αποστολάκη.
Σεβάστηκε τους στρατιωτικούς ακόμη και σε περιπτώσεις που ήταν εμφανές ότι δεν έπρεπε να το κάνει. Το κατάλαβε μάλλον πολύ αργά. Αλλά σε γενικές γραμμές και παρά τις διαφωνίες που προέκυψαν με κάποιους στρατιωτικούς δεν τους απαξίωσε. Σε μία περίπτωση που η “κατάσταση ξέφυγε” ,αναγνώρισε το λάθος του, αλλά ήταν επίσης αργά.
•Στο γραφείο του οι γραμματείς δεν απαντούσαν στους επιχειρηματίες του χώρου της Άμυνας ,ότι “ο κ.υπουργός δεν δέχεται επιχειρηματίες”. Κι όχι μόνο τους δέχτηκε αλλά τους έπαιρνε μαζί σ΄ όλα σχεδόν τα ταξίδια του στο εξωτερικό για να κάνουν επαφές και να προσπαθήσουν να κλείσουν συμβόλαια, έχοντας την “σφραγίδα” του ΥΠΕΘΑ. Για όσους παρακολουθούμε χρόνια τα θέματα της Άμυνας αυτό το αυτονόητο σ΄ όλο τον πλανήτη, ήταν …επανάσταση για την Ελλάδα!
Ο Καμμένος ήταν και παραμένει “σίφουνας”. Υπερβολικά επιθετικός στον πολιτικό του λόγο, επέλεξε αντί να επικεντρώσει στα όσα θετικά έκανε στο ΥΠΕΘΑ, να εκτεθεί σε ατελείωτες και σκληρές πολιτικές-κομματικές διαμάχες, για θέματα εκτός του χώρου αρμοδιότητάς του. Πολύ συχνά είχαμε εκφράσει την απορία μας σε συνεργάτες του, γιατί το κάνει αυτό. Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “Γιατί αν δεν τα έκανε όλα αυτά , δεν θα ήταν ο Καμμένος”. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής αυτό που εμείς δεν καταλαβαίνουμε του ΄χει βγει. Θα δούμε τι θα γίνει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το Militaire.gr που κάποιοι προσπάθησαν να το “εξουδετερώσουν” -όταν όλα τ΄ άλλα απέτυχαν- κατηγορώντας το ως …”Καμμενικό”, ήταν αν όχι το μοναδικό , πάντως ένα από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης που έγραψε αρνητικά με τρόπο “εμμονικό”, όπως επίσης μας κατηγορούν, για αποφάσεις και απόψεις  του Καμμένου. Για τις οποίες οι δήθεν…αντιστασιακοί ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ! Στους άφωνους  Να υπενθυμίσουμε μόνο την υπόθεση των ελικοπτέρων Kiowa, την υπόθεση των προβλημάτων που υπάρχουν στην αναβάθμιση των F-16 και βέβαια την κριτική που ασκούμε στην ηγεσία του ΓΕΣ, μετά από την υπόθεση της αιχμαλωσίας στον Έβρο. Και για τα τρία αυτά θέματα ο Καμμένος είχε κι έχει τελείως διαφορετική άποψη ,όπως κι εμείς είχαμε κι έχουμε τις δικές μας αντίθετες απόψεις. Θα του πιστώσουμε ότι είναι από τους ΥΕΘΑ που σχεδόν ποτέ δεν μας ενόχλησε όταν γράφαμε εναντίον των αποφάσεων του σε τόσο σημαντικά θέματα.
Γι΄ αυτό και σήμερα δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να γράψουμε για την τετραετία Καμμένου ,όπως τουλάχιστον εμείς την αντιληφθήκαμε. Αν κάποιος αμφισβητεί κάτι από τα παραπάνω γεγονότα εδώ είμαστε να δημοσιεύσουμε την άποψή του.