© Παρέχεται από: FREED Information Technology Networks S.A.
Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών, πυροδοτώντας διεργασίες που προκαλούν εσωτερικές ρήξεις στα κόμματα και οδηγούν σε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.
Μετά τα πλήγματα που επέφερε στους ΑΝ.ΕΛ και το Ποτάμι, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ γίνεται ωρολογιακή βόμβα για το ΚΙΝ.ΑΛ, απειλώντας όχι μόνον την συνοχή αλλά και την επιβίωση του ως πολιτικού φορέα με τη σημερινή του μορφή.

Αυτό που φοβόταν περισσότερο η ηγεσία του, γίνεται πραγματικότητα: Ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και  πηγαίνει κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή, αγνοώντας τις έμμεσες προειδοποιήσεις της Φώφης Γεννηματά.
Το μείζον θέμα για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή, αλλά ότι κάνει ένα βήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος που θα διευκολύνει το διάλογο για τη συγκρότηση «αντιδεξιού» μετώπου.
Αιχμές για Φώφη -Κυριάκο
Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» και μέρος της προδημοσιεύεται από το ΑΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η άποψη του για τη Συμφωνία είναι γνωστή, την είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής – τασσόμενος υπέρ.
«Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής»,  τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Ως έμμεση αιχμή κατά της Φ. Γεννηματά και του Κ. Μητσοτάκη για τη στάση που έχουν τηρήσει στο «μακεδονικό», ερμηνεύεται η επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού ότι «εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή».
Μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, στη Χαριλάου Τρικούπη  σήμανε συναγερμός και τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά». Επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, αλλά ο προβληματισμός είναι εμφανής. Αντιδράσεις, με ανακοινώσεις και δηλώσεις αναμένονται αύριο, όταν γίνει γνωστό το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου.