Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

Το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και η επόμενη ημέρα του Σκοπιανού

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την ονομασία των Σκοπίων θα είναι μεγάλο. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Όσοι είναι αντίθετοι με την συμφωνία ή έχουν επιφυλάξεις για τα όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, είναι ακόμη περισσότεροι, άσχετα με την επιλογή τους να μην πάνε στη συγκέντρωση. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είτε απορρίπτει, είτε είναι επιφυλακτική για την συμφωνία.

Όπως έχουμε ξαναγράψει αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα αλλά και στα Σκόπια. Εκεί η συμφωνία απορρίφθηκε μέσω της τεράστιας αποχής στο δημοψήφισμα “ζωής ή θανάτου” για τα Σκόπια.
Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα περάσει και από την ελληνική Βουλή. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να σταθεί χωρίς την ουσιαστική έγκριση των πολιτών σε Ελλάδα και Σκόπια. Από τις αρχές του 1990 που το θέμα ήρθε στην επιφάνεια -γιατί προϋπήρχε- μεγάλωσαν παιδιά, έκαναν οικογένειες και γέννησαν παιδιά, σ΄ ένα κλίμα απόλυτης καχυποψίας και μίσους. Οι ευθύνες των Σκοπιανών δεδομένες, όπως και οι δικές μας. Επί 25 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις άφηναν η μία στην άλλη το πρόβλημα, “βολεμένες” πίσω από το ΠΓΔΜ! Κανείς δεν ήθελε να αγγίξει το θέμα νωρίς. Κάπως έτσι φθάσαμε να …νοσταλγούμε το “Σλαβομακεδονία” που όταν μπορούσαμε ίσως να το κερδίσουμε κάποιοι που “έχτισαν” καριέρες με το “Μακεδονικό” είχαν φορέσει…πανοπλίες και απειλούσαν όποιον τολμούσε έστω και να το συζητήσει.
Το γιατί επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση να ανοίξει και να “τρέξει” το θέμα είναι ένα ερώτημα στο οποίο ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί για την απόφασή της, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την υπόθεση. Ποιος υποκρίνεται και ποιος όχι είναι εύκολα διακριτό. Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα.
Το θέμα είναι λοιπόν τι θα γίνει από δω και πέρα. Τα Σκόπια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα γίνουν ένα μικρό κανονικό κράτος των Βαλκανίων ή απλά μια τεράστια αμερικανική βάση. Για να πετύχουν το πρώτο χρειάζονται την Ελλάδα, είτε τους αρέσει ,είτε όχι. Αν το καταλάβουν έχει καλώς… Αν προτιμήσουν το δεύτερο, τα “εισιτήρια” που θα πάρουν για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα τους πάνε πουθενά καλύτερα. Η Ελλάδα θα πρέπει να θυμηθεί ότι είναι η ισχυρή χώρα μέλος της ΕΕ και ΝΑΤΟ και έχει υποχρέωση να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί στην περιοχή. Έχει τις δυνατότητες και τις προοπτικές να ελέγξει οικονομικά και αμυντικά το γειτονικό κράτος. Το μόνο που ψάχνει να βρει για να τα καταφέρει είναι λίγη σοβαρότητα και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, από ένα “πολιτικό προσωπικό” που θα βάλει πραγματικά ψηλότερα στις προτεραιότητές του το εθνικό συμφέρον , από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.
Είναι απολύτως κατανοητή η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών για μια συμφωνία για την οποία κανένας δεν τους είχε προετοιμάσει. Άλλα τους έλεγαν από τα μπαλκόνια…
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και η συμφωνία περάσει και από την ελληνική Βουλή ,αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος της υπόθεσης Σκόπια. Περνάμε σε μια άλλη φάση ,με νέα δεδομένα την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, σχέδιο και ψυχραιμία, για να “σβήσουν” οι όποιες αλυτρωτικές φωνές στο γειτονικό κράτος. Φωνές που μη γελιόμαστε δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να δηλητηριάζουν το κλίμα. Γιατί στην πράξη τίποτα απολύτως δεν μπορούν να πετύχουν οι Σκοπιανοί εναντίον της Ελλάδας.