Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως διεξάγουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως διεξάγουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες στο Κατάρ ανάμεσα στον απεσταλμένο της στο Αφγανιστάν, Z. Halilzad, και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με Aμερικανούς απεσταλμένους στο εμιράτο του Κόλπου, όπου διατηρούν ένα πολιτικό γραφείο, για να αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ, που απέφευγαν έως τώρα να επιβεβαιώσουν ότι γίνονται συγκεκριμένες επαφές, αν και παραδέχονται πως συζητούν με «όλα τα μέρη», συμπεριλαμβανομένων και «των Ταλιμπάν», δεν έκαναν κάποιο σχόλιο αμέσως.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος Halilzad και μια κυβερνητική ομάδα βρίσκονται σήμερα στην Ντόχα για να μιλήσουν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν» είπε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες αυτές θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο ημέρες.
Ο Halilzad βρισκόταν προηγουμένως, το Σαββατοκύριακο, στο Πακιστάν, στο πλαίσιο μιας περιοδείας του που συμπεριέλαβε επίσης σταθμούς στην Ινδία, στην Κίνα και στο Αφγανιστάν, συνεχίζοντας την προσπάθεια να τερματιστεί η σύρραξη, η αμερικανική εμπλοκή στην οποία διαρκεί 17 χρόνια. Η προηγούμενη επιβεβαιωμένη συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αντιπροσώπους των Ταλιμπάν είχε γίνει στο Άμπου Ντάμπι το 2018.
«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, με νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έρθουν από την πλευρά του Πακιστάν και θα φέρουν αποτελέσματα» ανέφερε ο Halilzad μέσω Twitter το βράδυ της Κυριακής, συνοψίζοντας την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν βρισκόταν επίσης τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ντόχα.
Οι Ταλιμπάν απειλούσαν για ένα διάστημα να αναστείλουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «απομακρύνεται από το πρόγραμμα» που είχε συμφωνηθεί στο Άμπου Ντάμπι και «προσθέτει μονομερώς νέα θέματα» προς διαπραγμάτευση.
Οι ΗΠΑ θέλουν οι Ταλιμπάν να διαπραγματευθούν με την αφγανική κυβέρνηση, κάτι που αρνούνται οι ισλαμιστές αντάρτες, αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι παρά «μια μαριονέτα» της Ουάσινγκτον.
Οι εξελισσόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προκαλούν την έντονη ανησυχία των αφγανικών Αρχών, που θεωρούν ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο.
Η περιοδεία του Karzay άρχισε λίγο καιρό αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση του Aμερικανού προέδρου D. Trump να αποσύρει περίπου τους μισούς από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι σήμερα ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr