Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

“Αποκεφαλισμοί” και “ακρωτηριασμοί” στις κρίσεις του Πολεμικού Ναυτικού; Σιγά τα αίματα…

“Αποκεφαλισμούς”, “ακρωτηριασμούς” διαπίστωσε η αξιωματική αντιπολίτευση στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνοντας μάλιστα στο Πολεμικό Ναυτικό. Το “σιγά τα αίματα” ταιριάζει απόλυτα…
Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα των ΕΔ, στην οποία όσο κι αν παρεμβαίνουν, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Ένα απ΄ αυτά είναι ότι οι περισσότεροι αξιωματικοί που φθάνουν στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας και παραμένουν εκεί για αρκετά χρόνια, δεν μπορεί παρά να έχουν προσόντα και αξία που δεν χρειάζονται καμιά πολιτική επιβεβαίωση.

Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό από την εκάστοτε αντιπολίτευση, ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των Ε.Δ. δεν είναι μητροπολίτες, τοποθετούμενοι σε μία θέση ευθύνης εσαεί, αλλά ορισμένου χρόνου και αξιολογούνται συνεχώς.
Παρακολουθώντας χτες στον ALPHA, τη συζήτηση του ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγα με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Β. Κικίλια, ακούσαμε τον τελευταίο, να καταγγέλλει ευθέως ότι οι κρίσεις στο ΠΝ έγιναν προς χάριν του πρώην διευθυντή του κ. Βίτσα, τον οποίο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θέλει να τον “εξελίξει”. Αυτό και μόνο είχε σαν αποτέλεσμα κατά τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, να “αποκεφαλιστούν” άξιοι αξιωματικοί και να “ακρωτηριαστούν οι Ε.Δ.
Για να καταλάβουμε την υπερβολή των λεγομένων του τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ περί “αποκεφαλισμών και ακρωτηριασμών” θα αναφερθούμε -όπως πάντα- σε γεγονότα κι όχι σε εκτιμήσεις:
•Οι έξι ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ, είχαν προϋπηρεσία από βαθμό του Αρχιπλοιάρχου έως σήμερα, εφτά (7) χρόνια ο Στόλαρχος, από έξι (6) χρόνια οι δύο αντιναύαρχοι κι ένας υποναύαρχος κι από πέντε (5) χρόνια οι υπόλοιποι τρεις υποναύαρχοι.
•Τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έγινε σχεδόν καμία αποστρατεία κι αυτό είναι ένα θέμα που δεν το αναφέρει κανένας. Κι αυτό παρόλο που δόθηκαν πάρα πολλές και σοβαρότατες αφορμές στην Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία να το πράξουν με πλήρη αιτιολόγηση, δεν το έκαναν.
Να σημειώσουμε ότι επειδή όλοι γνωρίζονται στο ΠΝ μεταξύ τους και η ιστορία του καθενός, καθώς και τα πεπραγμένα του είναι γνωστά, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα από ορισμένους, όσον αφορά την συμπεριφορά τους. Διότι ακυρώνουν μονομιάς μια πολύχρονη ευδόκιμη σταδιοδρομία .

Η ευδόκιμη αποστρατεία ενός ανωτάτου αξιωματικού των Ε.Δ. , όπου φεύγει “πλήρης ημερών”, είναι μέσα στα γεγονότα που καλείται να διαχειριστεί ο κάθε αξιωματικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος γι’ αυτό και πρέπει να δείξει το ανάλογο ήθος και αξιοπρέπεια, αφού εστιάζεται πάνω του όλο το στράτευμα.
Για να επιστρέψουμε στις φετινές έκτακτες κρίσεις Αντιναυάρχων και Υποναυάρχων στο ΠΝ.
Νομίζουμε ότι ο Α/ΓΕΝ Ν. Τσούνης, απαλλαγμένος από το όποιο άγχος, μετά από την απόφαση παραμονής του για τρίτο χρόνο, έκανε στο ΣΑΓΕ τις εισηγήσεις του με εύστοχο τρόπο.
Με την επιλογή στη θέση του Αρχηγού Στόλου, του Αντιναυάρχου Στέλιου Πετράκη, επιχειρεί πέραν του επιχειρησιακού επιπέδου των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων και Διοικήσεων, που είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο, να ενισχύσει περαιτέρω τον ανθρώπινο παράγοντα. Κι αυτό γιατί, με την εμπειρία που έχει ο Αντιναύαρχος Πετράκης από την προϋπηρεσία του στους Κλάδους Προσωπικού του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του κόσμου που υπηρετεί  στο μεγαλύτερο συγκρότημα του ΠΝ.
Συνεπώς το επίκεντρο των φετινών κρίσεων είναι ο νέος Αρχηγός Στόλου, (μια πετυχημένη επιλογή του ΣΑΓΕ), που είναι το νούμερο δύο στην ιεραρχία του ΠΝ και όχι ο νέος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι. Παξιβανάκης, ο οποίος έπεται σε αρχαιότητα του Στόλαρχου και είναι εξίσου ένας εξαιρετικός αξιωματικός, με προηγούμενη πετυχημένη διετή υπηρεσία ως Υπαρχηγός του ΓΕΝ, που είναι η πιο νευραλγική θέση ευθύνης του ΠΝ και άμεσος συνεργάτης του Αρχηγού.

Το γιατί επικεντρώνονται τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ΄ αυτόν, ευνόητο.
Στην προκειμένη περίπτωση, η ατυχέστατη τοποθέτηση του τομεάρχη της ΝΔ για τον νέο Υ/ΓΕΕΘΑ, όπου προσβλητικά αναφέρεται στην θεσμική θέση του διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ που κατείχε τέσσερα χρόνια πριν, δείχνει μικροπολιτική και μικροψυχία, αφού από την συγκεκριμένη θεσμική θέση, έχουν περάσει δεκάδες στελέχη υπηρετώντας τους υπουργούς της ΝΔ στο υπουργείο άμυνας και έχουν σταδιοδρομήσει μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια και των τριών Όπλων των Ε.Δ. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα και υπάρχει τώρα;
Τέλος στην αναφορά του κ. Κικίλια ότι, για το θέμα των κρίσεων έρχεται επίκαιρη ερώτηση με ανακοινώσεις και στοιχεία, να του θυμίσουμε να μην ξεχάσει να κάνει το ίδιο και με τον ίδιο ζήλο για πολύ σοβαρότερα θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα προτείναμε ν΄ αρχίσει με το σοβαρό ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 για τον οποίο παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί και δεν έχουμε ακούσει τσιμουδιά από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι αυτονόητο βεβαίως ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στις θέσεις κλειδιά των ΕΔ με τις έκτακτες κρίσεις, πρέπει να κριθούν από το έργο τους. Εξίσου αυτονόητο ότι θα υποστούν την κριτική για λάθη και παραλείψεις τους. Άλλο όμως αυτό κι άλλο εκ των προτέρων να τους παρουσιάζουν κάποιοι ως “δοτούς”…
militaire.gr