Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019

Η Αμερική Έπρεπε να Φύγει από τη Συρία

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία είναι η καλύτερη δυνατή από τις υπάρχουσες επιλογές
ΤουEdward Chang στο War is Boring

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Συρία. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δικαιολογούνταν από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), το οποίο έχει απομείνει με περίπου δύο χιλιάδες μαχητές και κατέχει μία μικρή έκταση γης.
«Τα αγόρια μας, οι νέες μας, οι άντρες μας, όλοι γυρίζουν πίσω και γυρίζουν πίσω τώρα», είπε ο Τραμπ αργότερα εκείνο το απόγευμα. «Νικήσαμε με τον τρόπο που θέλαμε».
Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τους περισσότερους, αλλά δέχτηκε κριτική και από τα δύο κόμματα, από τα ΜΜΕ, από τους ανθρώπους των πληροφοριών και της εξωτερικής πολιτικής. Προφανώς συνέβαλλε στην αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού άμυνας James Mattis δύο μέρες μετά την ανακοίνωση.
Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές περίπου δύο χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία, αν και μία πηγή από τον στρατό έχει διαρρεύσει ότι το πραγματικό νούμερο είναι πιο κοντά στις τέσσερις χιλιάδες. Από τις 22/9/2014 αυτές οι δυνάμεις βοηθούν το SDF στη μάχη εναντίον του ΙΚ.
Η κύρια συνεισφορά των αμερικανικών δυνάμεων, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι ειδικές δυνάμεις, είναι η συλλογή πληροφοριών και η κατεύθυνση αεροπορικών επιθέσεων και πυρών πυροβολικού σε στόχους του ΙΚ. Η αποστολή αυτή, σε μεγάλο βαθμό, υπήρξε επιτυχής.
Καθώς, όμως, οι απώλειες του ΙΚ αυξάνονταν οι πολιτικοί επιδίωξαν να μετατρέψουν την αποστολή σε ανάσχεση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή. Αυτή η αποστολή είχε την εύνοια του κατεστημένου της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι θα απαιτούσε την ανοιχτή, πλέον, εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, θα διέτρεχε το ρίσκο της σύγκρουσης με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη συμμαχία Συρία – Ιράν –Ρωσία και, όπως έχει παραδεχθεί ένας από τους υποστηρικτές της παραπάνω στρατηγικής, θα ήταν παράνομη.
Για τη συνέχεια  con-ops.blogspot.com