Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Η επιλογή Αποστολάκη και ποιοι πρέπει ν΄ αρχίσουν να διαβάζουν Καβάφη για τα θέματα Άμυνας

Επί τέσσερα χρόνια ο διάλογος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -κυρίως της αξιωματικής- για την Εθνική Άμυνα είχε επικεντρωθεί στις προσωπικές κόντρες με τον πρώην ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο. Σπανίως η πολιτική αντιπαράθεση ακόμη και για τα θέματα της Εθνικής Άμυνας έγινε με τρόπο ουσιαστικό.

Με την ανακοίνωση της αποχώρησης Καμμένου και την επιλογή Αποστολάκη κάποιοι ίσως να πίστεψαν ότι τώρα η συζήτηση για τα θέματα του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων θα ξέφευγε απ΄ αυτή τη λογική. Δυστυχώς στα πρώτα 48ωρα της θητείας Αποστολάκη, αυτές οι ελπίδες δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται… Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Αποστολάκης μέχρι στιγμής τουλάχιστον ,δεν απαντά στις επιθέσεις που έχει δεχτεί .
Προφανώς και ο νέος ΥΕΘΑ θα πρέπει να είναι αντικείμενο κριτικής και οι αποφάσεις τους θα σχολιάζονται. Άλλο αυτό όμως κι άλλο τις πρώτες ώρες ανάληψης των καθηκόντων του να ακούει ότι είναι “περίπτωση Σπαντιδάκη”!
Είναι επίσης προφανές ότι κάποιοι έχουν μείνει σε άλλη “πολιτική φάση”, πιστεύοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν την πολύ βολική τακτική των “κοκορομαχιών” με τον πολιτικό προϊστάμενο των ΕΔ, μέσω των οποίων κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στο χώρο της Εθνικής Άμυνας…
Μάλλον σε κάποια κόμματα θα πρέπει ν΄ αρχίσουν να διαβάζουν …Καβάφη και το πασίγνωστο ποίημα “Περιμένοντας τους Βαρβάρους”… Οι οποίοι όπως έγραφε ο ποιητής “οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις”.
Είναι ώρα όλοι ανεξαιρέτως να αρχίσουν να μας λένε τι σχέδιο έχουν για την Άμυνα. Ποιες παρεμβάσεις προτείνουν, τι πρέπει να αλλάξει… Ποιο είναι το όραμα που έχουν για τις ΕΔ “του αύριο” όπως συχνά μας λένε. Τα “τσιτάτα” περί “σύγχρονων, ευέλικτων και οικονομικών ΕΔ”, που συχνά, πυκνά ακούμε από τους πολιτικούς δεν αρκούν πλέον.
Αυτό που δεν χωρά σε καμία περίπτωση σ΄ότι έχει να κάνει με την Εθνική Άμυνα είναι η άσκηση “παραπολιτικής” με “ατάκες” και φθηνές προσωπικές επιθέσεις. Όσοι επιμείνουν σ΄ αυτή τη τακτική θα ΄ναι οι χαμένοι της υπόθεσης.