Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Οι ηχηρές απουσίες ανέβαλαν την ΚΟ των ΑΝΕΛ, οργιάζει το παρασκήνιο

Με ηχηρές απουσίες η ΚΟ των ΑΝΕΛ, οργιάζει το παρασκήνιο, slpressΣύνταξη SLpress.gr
Μέσα σε ένα οργιώδες παρασκήνιο συνεδριάζουν σήμερα τα κομματικά όργανα των ΑΝΕΛ, την ώρα που το κόμμα δίνει έντονα την εικόνα της διάλυσης, εξαιτίας των εξελίξεων γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00, αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες, λόγω των ηχηρών απουσιών. Κανονικά συνεδριάζει ωστόσο η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκτός από τα εσωκομματικά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις το πρωί στην Βουλή και για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ και την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την οποία προσδιόρισε για το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η καθυστέρηση στην Βουλή, το κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, οι παρασκηνιακές εξελίξεις και οι ηχηρές απουσίες βουλευτών είναι προφανώς οι αιτίες που οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης, η οποία ήταν εκ των πραγμάτων στον αέρα.
Η Έλενα Κουντουρά βρίσκεται στο Τορόντο και δεν θα ήταν παρούσα, γεγονός που θα την βοηθούσε για άλλη μία φορά να μην τοποθετηθεί ευθέως στο φλέγον θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και το αν τελικά θα την υπερψηφίσει. Η υπουργός Τουρισμού φέρεται βέβαια ανάμεσα στους υποστηρικτές της συμφωνίας, αν και η ίδια έχει δηλώσει απλώς ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος θα απουσίαζε επίσης από την σημερινή συνεδρίαση, έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν συμφωνεί όμως με την αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Την αρχή των διαρροών από την συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ έκανε αργά το βράδυ της Τρίτης η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ανακοινώνοντας ότι δεν θα μετάσχει. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι είναι άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης της κας Χρυσοβελώνη από τους ΑΝΕΛ, καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις της με τις οποίες εξέφραζε την αντίρρησή της με την άποψη του Πάνου Καμμένου για αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Στην συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος αναμενόταν να ξεχωρίσει ποιοι παραμένουν «πιστοί» και ποιοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το κόμμα, ενώ είχε την πρόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους αναγκάσει να τοποθετηθούν ευθέως για το τι θα πράξουν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά ωστόσο φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκαθαρίζει, αφού μόνο δύο από τους έξι βουλευτές των ΑΝΕΛ, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης έχουν τοποθετηθεί δημόσια στο πλευρό του.

Μορατόριουμ λόγω Μέρκελ

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα παραδώσει την έδρα. Σήμερα ωστόσο δήλωσε ότι θα παραδώσει την έδρα μόνο αν είναι σίγουρος, ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση. Διευκρίνισε επίσης ότι αν ο Καμμένος του ζητήσει να παραδώσει την έδρα του σήμερα, δεν θα το κάνει.
Από την πλευρά του ο Κώστας Ζουράρις είχε πει παλιότερα ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, είχε πει όμως παραλλήλως ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης. Η μετάθεση ωστόσο δίνει σε όλους, αρχηγό και βουλευτές, να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την συνάντηση Τσίπρα -Καμμένου, αν τελικά αυτή ακολουθήσει.
Το δικό του στίγμα για τις εξελίξεις αναμένεται να δώσει σήμερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που θα δώει στις 19:00 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες επικοινωνία με τον Καμμένο, καθώς ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είχε προγραμματίσει συνέντευξη στο Star μία ώρα μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Το ιδιότυπο αυτό debate ενόχλησε τον Τσίπρα, καθώς έδινε έντονα την εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο. Η επικοινωνία τους είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεση της συνέντευξης Καμμένου στο Star την Παρασκευή. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν το πρωί της Παρασκευής, λόγω του φορτωμένου προγράμματος του πρωθυπουργού, ο οποίος υποδέχεται αύριο την Μέρκελ. Συμφώνησαν επίσης να μην κάνουν καμία δημόσια αναφορά για το μέλλον της συγκυβέρνησης μέχρι την συνάντησή τους.

slpress.gr