Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Ποια στρατηγικά ατού κέρδισε ο Τσίπρας

Ποια στρατηγικά ατού κέρδισε ο Τσίπρας, Μάκης ΑνδρονόπουλοςΜάκης Ανδρονόπουλος
Μετά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Ελληνικής Βουλής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  και τη μάλλον βέβαια ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός επιτυγχάνει να εξαντλήσει την 4ετία και να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο, εξέλιξη που του παρέχει μια σειρά από καίρια στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Μεταξύ αυτών είναι ο διορισμός προσώπων σε δύο κρίσιμες θέσεις, ήτοι του Έλληνα Επιτρόπου που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά τις ευρωεκλογές και του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς η πενταετής θητεία του Γιάννη Στουρνάρα  ολοκληρώνεται στις 26 Ιουνίου 2019.
Η ολοκλήρωση μιας διπλής κοινοβουλευτικής νίκης που ήδη προσλαμβάνει αρκετή δημοσιότητα στο εξωτερικό, αναμένεται να αξιολογηθεί θετικά από τους διεθνείς επενδυτές  που επιθυμούν πάντα πολιτική σταθερότητα, διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες εξόδου στις αγορές. Ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί η χρηματοδότηση με 3-7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019. Παράλληλα, αναμένεται να εισέλθουν στη φάση της υλοποίησης ορισμένα μεγάλα και εμβληματικά επενδυτικά project που θα ανοίξουν το δρόμο και για άλλα.
Στο πολιτικό πεδίο θα έχει χρόνο να εμπεδώσει και να διευρύνει τη νέα πλειοψηφία που τον στήριξε στις δύο κοινοβουλευτικές δοκιμασίες, αρχίζοντας με τον επικείμενο ανασχηματισμό που επιβάλει η συμπλήρωση της κυβέρνησης. Λέγεται ότι θα τοποθετηθούν πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θα εδραιώσουν τη διεύρυνση. Παράλληλα επίκειται η συγκρότηση νέων πολιτικών σχηματισμών που θα ροκανίζουν ψήφους από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Βαγγέλη Αντώναρου που θα κινηθεί στο χώρο του κοινωνικού κέντρου.
Επιπλέον, ακόμη κι αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι τα προσδοκώμενα, ο κ. Τσίπρας θα έχει ένα 4μηνο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και κυρίως από τις 20 Αυγούστου και μετά να καταγράφει τα επιτεύγματα του πρώτου μεταμνημονιακού έτους και κυρίως να αναπτύξει τις φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις για το 2020 στη ΔΕΘ, τεκμηριώνοντας έτσι μία πορεία προς την σταθερότητα και την βελτίωση. Κρίσιμο ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα παίξει και η ολοκλήρωση της περιβόητης δίκης της Χρυσής Αυγής που έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, αλλά και η δικαστική ωρίμανση των σκανδάλων, όπως αυτό της Novartis.
Τέλος κρίσιμο ρόλο θα έχει η υλοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου, το νέο πλαίσιο ρύθμισης των δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος και φυσικά η αναθεώρηση του Συντάγματος.

slpress.gr