Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

Η ληξιαρχική πράξη της “γέννησης” της Βόρειας Μακεδονίας και το πραγματικό πρόβλημα των Πρεσπών

Η ληξιαρχική πράξη “γέννησης” της Βόρειας Μακεδονίας, πήρε χθες υπογραφή από τα Σκόπια. Δεν αρκεί για την αναγνώριση του “νέου παιδιού” των Βαλκανίων. Χρειάζεται και η ελληνική υπογραφή στο πιστοποιητικό “γέννησης”.
Ο Ζάεφ κατάφερε να αλλάξει σύνταγμα και όνομα και η “καυτή πατάτα” πέρασε χθες βράδυ τα σύνορα και ήρθε στην Ελλάδα.

Θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών κι αν ναι με τις πολιτικές επιπτώσεις;
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν με βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα περάσει και από την ελληνική Βουλή. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ θα πρέπει πλέον να “κάνει αυτό που πρέπει” , όπως απαντά όταν τον ρωτούν για τις προθέσεις του. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση. Μένει να απαντηθεί αν οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για ανανέωση της εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν και οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν ότι αυτό μάλλον θα συμβεί ,κανείς δεν τολμά να στοιχηματίσει για την τελική εξέλιξη. Οι συνέπειες της “γέννησης” της Βόρειας Μακεδονίας είναι ακόμη νωρίς να προβλεφθούν.
Οι πολιτικοί συντάκτες έχουν τον άχαρο καθήκον τις τελευταίες ημέρες να μετράνε τα “κουκιά” και να προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάθε δήλωση των βουλευτών που είναι μετέωροι στο να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης.
Όμως ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει και από την ελληνική Βουλή, θα εξακολουθήσει να ΄χει ένα μεγάλο πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν και στα Σκόπια. Δεν είναι άλλο από την νομιμοποίηση και την αφομοίωσή της από τους πολίτες και των δύο χωρών. Στα Σκόπια το πρόβλημα αποτυπώθηκε και αριθμητικά από την ισχνή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, το οποίο υποτίθεται έκρινε το μέλλον της χώρας. Στην Ελλάδα αποτυπώθηκε με τις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας, οι οποίες βεβαίως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είχαν συνέχεια και διάρκεια.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η συμφωνία περάσει και αρχίζει να εφαρμόζεται, πολλοί στην Ελλάδα και στα Σκόπια θα καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Νομίζουμε ότι θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και πολύς χρόνος για να καμφθούν οι αντιστάσεις και να εκλείψει η καχυποψία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας να σταματήσει από αύριο το πρωί κάθε ανοησία περί “μακεδονισμού” . Είπε πολλές τέτοιες ανοησίες ο Ζάεφ και σ΄ όλες η Αθήνα του “χαρίστηκε” με τη δικαιολογία ότι προσπαθούσε να “περάσει” τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας του. Αυτές οι δικαιολογίες τελείωσαν.