Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

ΣΚΟΠΙΑΝΟ/"ΠΛΩΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ/ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ/ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ;


ΓΡΆΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Σχετικά με  το ενδιαφέρον ως και ανακίνηση του ζητήματος της 'πλωτοποίησης"  και ποτάμιας σύνδεσης του Δούναβη-Μοράβα και Αξιού.


1)Aυτά είναι παλιά, γνωστά κι Φαραωνικά σχέδια.Δύσκολα υλοποιούνται σε μία 20ετία.Πολλοί τα εγείρουν χωρίς να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτά.Προφανώς  για λόγους εντυπωσιασμού..Στο παρελθόν ο αείμνηστος στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στα απομνημονευματα του , είχε θεωρήσει ως ύπουλο το θέμα της εκτροπής της κοίτης του Μοράβα πρς Αξιό.Θυμάμαι συζητήσεις με τον μακαρίτη πατέρα μου για αυτά τα σχέδια,που τα είχε χειριστεί ως νεαρός αξιωματικός στην δεκαετία του 60. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθεί στο σήμερα τι κερδίζουμε. Ποιοί ευνοούνται και ποιοι μη.Με στοιχεία και όχι στηριζόμενοι σε μια μελέτη κάπου 20-25 σελίδων δύο Σέρβων αναλυτών.Η πλωτοποίηση είναι πολλή δύσκολη περίπτωση.Έχω σταθεί αρκετά ψύχραιμα και διεισδυτικά στο συγκεκριμένο θέμα. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες.Μην το βλέπουμε μόνο από την σκοπιά παρόμοιων παραποτάμιων και ποτάμιων διασυνδέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

2)Σε ότι αφορά τους γεωπολιτικούς σχεσιασμους των Μεγάλων θεωρώ ότι. η πλωτότητα του Αξιου δεν θα καταστεί εφικτή καθοσον η 'οποια εκτροπή υδάτινων όγκων του Δούναβη προς Αξιό - Αιγαίο θα επιφέρει και πτώση της στάθμης από το σημείο διασυνδεσης με Αξιο μεχρι τις εκβολες του στον Εύξεινο Ποντο και θα επηρεάσει το όλο οικοσύστημα ιδίως των χωρών Σερβίας Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τις οποίες και διασχίζει  αλλά και προβλήματα προσχώσεων στο Δέλτα του Αξιού και στο ευρύτερο χώρο του λιμανιού της Θεσ/κης  'οπως συμβαίνει  και με το Δέλτα του Έβρου και το θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης  ,  για αυτό και γίνονται συνεχείς εκβαθύνσεις λόγω  μεταφοράς ποτάμιων υλικών από τις προσχώσεις.

3)Τέλος, η αξιοποίηση των δευτερευόντων λιμένων οι οποίοι ειναι μικρής δυναμικότητας (Ασπροβάλτα, Σερραϊκή Ακτή, εμπορικό λιμάνι Καβάλας, Πορτο-Λάγος, Μαρώνεια) με εξαίρεση τα κύρια λιμάνια Καβάλας και Αλεξ/πολης, θα χρειαστούν αρκετές οικονομικές παρεμβάσεις 'ηπιας μορφής για τη διαμόρφωση τους ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις 'οποιες ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα. Ενας άλλος λόγος είναι το ανάγλυφο του έδαφους αλλά και το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο το οποίο είναι χαμηλής απόδοσης.
 Οι στρατηγικές μεταφορές απαιτούν δίκτυα συγκοινωνών μεγάλης απόδοσης και μεταφορικής ικανότητας, σιδηροδρόμους αεροδρόμια και λιμάνια με τις ανάλογες υποδομές και φυσικά τη διασύνδεση 'ολων αυτών μεταξύ τους.
4)Ένα τέτοιο έργο φαραωνικών προδιαγραφών απαιτεί χρήμα και χρόνο. Και δεν ξέρω αν υπάρχει η βούληση των ΗΠΑ να αλλάξουν το γεωπολιτικό τοπίο ιδίως στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, επενδύοντας αρκετά δις δολάρια. Προσωπικά θα ηθελα να έβλεπα μια σιδηροδρομική Εγνατία, από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα ως την Ηγουμενίτσα και τη σιδηροδρομική διασύνδεση Αλεξανδρούπολης - Μπουργάζ και Καβάλας - Βάρνας (μεσω Ξάνθης - Κομοτηνής - Πότκοβα- Κίρτζαλι), που ειναι πιο εφικτός στόχος και σε κάθε περίπτωση αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής. Αυτά τα θέματα πέραν γεωπολιτικής-γεωοικονομικής και γεωστρτηγικής ανάλυσης  άπτονται υδροποπολιτικής- υδροποταμογραφικής  ως και ευρύτερων  κατασκευαστικών μελετών.Δεν νομίζω ότι έχουνε αυτά τα σχέδια να κάνουνε με το ονοματολογικό της FYROM.