Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

Νέα ρήξη των ΗΠΑ με την Τουρκία: Ο Μπόλτον θέτει όρους στον Ερντογάν για τους Κούρδους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συναρτήσουν την αποχώρησή τους από τη Συρία με τις εγγυήσεις που θα προσφέρει η Τουρκία για την ασφάλεια των Κούρδων και επιπλέον θα ζητήσουν μέτρα προστασίας των αποχωρούντων αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος επί της εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.


Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ειδικά πως η θέση του Τραμπ είναι να μην σκοτώσουν οι Τούρκοι τους Κούρδους και πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία επ’ αυτού του σημείου.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπόλτον πρόσθεσε πως ο Τραμπ «θέλει την καταστροφή του χαλιφάτου της Isis», αναφερόμενος στους ισλαμιστές μαχητές στη Συρία που αποτελούν τον στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στην περιοχή.
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -ΕΔΩ
O Μπόλτον, που θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε πως θα θίξει το ζήτημα της προστασίας των Κούρδων της Συρίας και κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν πιστεύουμε πως οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν όποια στρατιωτική δράση που δεν θα είναι πλήρως συντονισμένη και συμπεφωνημένη κατ΄ελάχιστον με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο και τα δικά μας στρατεύματα, αλλά επίσης και θα πρέπει να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του προέδρου να μην τεθούν σε κίνδυνο και οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που πολέμησαν στο πλευρό μας», πρόσθεσε.
Ο Μπόλτον, που θα μεταβεί στην Τουρκία αύριο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνομιλήσουν με την Τουρκία για να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιχειρησιακές δυνατότητές της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη βορειοανατολική Συρία μέχρις ότου η Τουρκία συμφωνήσει ότι δεν θα κυνηγήσει τους Κούρδους, δήλωσε την Κυριακή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τους συμμάχους της Αμερικής.
“Δεν πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι πρέπει να αναλάβουν στρατιωτικές ενέργειες που δεν είναι πλήρως συντονισμένες και συμφωνημένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Μπόλτον σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ, πριν από την αυριανή μετάβασή του στην Τουρκία.
“Δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα στρατεύματά μας αλλά και πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του Προέδρου ότι οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που έχουν αγωνιστεί μαζί μας, δεν κινδυνεύουν “.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters