Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019

Σεμινάριο «Το Εδαφικό Καθεστώς της Ελλάδος και οι Συνθήκες που το έχουν εγκαθιδρύσει»


· Διοργανωτές: ΕΛΙΣΜΕ - HELISS

  • Το ΕΛΙΣΜΕ - HELISS, με γνώμονα τη συμβολή στην τεκμηριωμένη ενημέρωση επί των σοβαρών εθνικών ζητημάτων, διοργανώνει αυτή την φορά Σεμινάριο που θα συζητήσει το νομικό, διπλωματικό και πολιτικό πλαίσιο των Συνθηκών, Πρωτοκόλλων, Συμφωνιών και Συμβάσεων που έχουν δημιουργήσει το Ελληνικό Κράτος στα εδάφη που κατέχει σήμερα και τα οποία είναι πιστοποιημένα από την αρχαιολογική σκαπάνη ως ελληνικά από αιώνες.

Λεπτομέρειες
Σεμινάριο «Το Εδαφικό Καθεστώς της Ελλάδος και οι Συνθήκες που το έχουν εγκαθιδρύσει» (διάρκεια: 15 ώρες)

• Συντονιστής: Παύλος Φωτίου, Μέλος Δ.Σ του ΕΛΙΣΜΕ
______________________
• Αναλυτικές Πληροφορίες: https://drive.google.com/open?id=149VsJaCYYXwk4bFQOpcx51dJDIqA94Ju
______________________

• Θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες που θα το ζητήσουν στη Δήλωση Συμμετοχής

• Δαπάνη Συμμετοχής: αναλυτικά στο https://drive.google.com/open?id=149VsJaCYYXwk4bFQOpcx51dJDIqA94Ju

• Πρόγραμμα (https://drive.google.com/open?id=149VsJaCYYXwk4bFQOpcx51dJDIqA94Ju)
1. Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου
Διαλέκτης ο Δρ. κος Βασίλειος Πατρώνας, Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος ΥΠΕΞ, πρώην Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Διάλεξη περί των πρώτων Συνθηκών, Πρωτοκόλλων, Συμφωνιών του 19ου αιώνος, από το Πρωτόκολλο Πετρουπόλεως του 1826, έως και την Διακοίνωση των Αντιπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Ελληνική κυβέρνηση του 1914, όλα τα Νομικά Κείμενα τα οποία θεμελιώνουν το Σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, καθώς και το θεωρητικό νομικό πλαίσιο της κτήσεως και κατοχής εδάφους.
2. Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου
Διαλέκτης ο Δρ. κος Εμμανουήλ Γούναρης, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής επί τιμή.
Διάλεξη περί των Συνθηκών, Πρωτοκόλλων με την Αλβανία και το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, με το σχετικό προς την Αυτονομία της περιοχής Πρωτόκολλο, το Εμπόλεμο, η παρούσα νομική κατάσταση και τα Χερσαία και Θαλάσσια Σύνορα με την Αλβανία .
3. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου
Διαλέκτης ο Δρ. κος Περικλής Νεάρχου, Πρέσβης επί τιμή.
Διάλεξη περί των Εδαφικών Διατάξεων, καθώς και περί των όρων περιορισμένης κυριαρχίας, ήτοι Αποστρατιωτικοποιήσεως – Ουδετεροποιήσεως Εδαφών, των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης 1923 και των Παρισίων 1947. Κατά την συζήτηση αυτής της Διαλέξεως θα γίνει μνεία και της ΙταλοΤουρκικής Συμφωνίας του 1932, η οποία καθόρισε το νομικό καθεστώς των Νησιαίων και των Βράχων Εδαφών της Δωδεκανήσου, μέχρι και το νησιωτικό Σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
4. Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου
Διαλέκτης ο Στρατηγός ε. α. κος Χρήστος Μουστάκης, Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς.
Διάλεξη περί των Μεθοριακών Συμβάντων στα ΕλληνοΤουρκικά Χερσαία Σύνορα, που έχουν καθορισθεί με το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926. Προσωπικές εμπειρίες και διδάγματα.
5. Τετάρτη 6 Μαρτίου
Διαλέκτης η κα Νικολέτα Μπράτση (Nikoleta Bratsi), Αρχαιολόγος, Αρχαιολογική Υπηρεσία ΥΠΠΟΛ, υποψήφια Διδάκτωρ, Master’s Degree Programme: Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events.
Διάλεξη η Αρχαιολογική Τεκμηρίωση και η Πιστοποίηση της Ελληνικότητας των Εδαφών, Χερσαίων, Νησιαίων και Βράχων.

• Δήλωση Συμμετοχής: https://goo.gl/forms/e9MFEmGShaYl6msm2
Δείτε περισσότερα