Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Μήνυμα Erdogan λίγες μέρες πριν τη συνάντηση με Τσίπρα - Απαιτεί την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Μήνυμα Erdogan λίγες μέρες πριν τη συνάντηση με Τσίπρα - Απαιτεί την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Recep Tayyip Erdogan στην Τουρκία
Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του αλλά και της ατζέντας της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία έδωσε ο Recep Tayyip Erdogan.
Λίγες ημέρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεφθεί την Τουρκία, ο Erdogan... απαίτησε την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Erdogan, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Αθήνα.
«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν, όπου αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ποιος είναι ο αποδέκτης του μηνύματος.
Τέλος, στο ίδιο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματα της από τις Διεθνείς Συνθήκες στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Στις 5 Φεβρουαρίου η συνάντηση Τσίπρα - Erdogan

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Recep Tayyip Erdogan έχει «κλειδώσει» για τις 5 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση πέρασε από χιλιάδες «κύματα» καθώς αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, στη συνέχεια αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο για να κλείσει τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να μην ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη αν δεν έχει κλείσει προηγουμένως το μέτωπο με την πΓΔΜ.
Φαίνεται ότι σε αυτό είχε τη συγκατάνευση του Τούρκου προέδρου καθώς εντυπωσιάζουν τους διπλωματικούς παρατηρητές οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι που επέλεξε ο Erdogan, όλο αυτό το διάστημα έναντι της χώρας μας σε αντίθεση με τους υπουργούς του οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης και των φραστικών απειλών.
To ταξίδι του κ. Τσίπρα οριστικοποιήθηκε μετά την αποδοχή της επίσημης πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τι επιδιώκουν Τσίπρας - Erdogan

Με διαφορετικές προτεραιότητες φαίνεται ωστόσο ότι θα προστρέξουν στη συνάντηση οι δύο ηγέτες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ως προσδοκίες τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και μια νέα δέσμευση της Άγκυρας ότι θα λάβει μέτρα για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά που εμφανίζονται και πάλι αυξημένες.
Από την άλλη πλευρά ο Erdogan ο οποίος θέτει ως στόχο τα συμφέροντα της χώρας του στη Συρία και το Κουρδιστάν θέλει να δείξει ένα φιλοδυτικό πρόσωπο το οποίο όμως σκοντάφτει στις διεκδικήσεις της Άγκυρας σχετικά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Κλειδί των εξελίξεων αυτών, κάτι που επιθυμεί διακαώς και η Δύση, είναι το Κυπριακό.
Και αναμένεται οι δύο ηγέτες να επικεντρωθούν σε αυτό το ζήτημα τώρα που εκλείπει από το προσκήνιο ο κ. Καμμένος, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε χάραξη της ΑΟΖ προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.
Είναι πιθανό στο πλαίσιο αυτό, να ζωντανέψει το στοιχειωμένο σχέδιο Ανάν με κάποιες τροποποιήσεις ώστε να γίνει πιο εύπεπτο και να δικαιολογήσει την κινητικότητα.
Το «κερασάκι» παραμένει πάντα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρ' ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι ανέφικτη και οι Ευρωπαίοι στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται απλώς για μια ειδική σχέση με την Τουρκία κατά τα πρότυπα της Ελβετίας και της Νορβηγίας.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει να έχει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να υπάρχει πάντα ο έλεγχος, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι πολύ πιθανό να δούμε μία επανεκκίνηση με μεγαλύτερη ορμή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
www.bankingnews.gr