Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

ΣΧΟΛΙΟ/IΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗΚΑΤΑ ΙΡΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΕ ΔΑΜΑΣΚΟ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΡΙΑ .


.Τα ξημερώματα της Δευτέρας οι ισραηλινοί υπέβαλαν τη Συρία σε σφοδρό βομβαρδισμό διάρκειας 50 λεπτών της ώρας. Η επίθεση ήταν απάντηση στην εκτόξευση ενός SSM , πιθανώς τύπου "FATEH-110", ιρανικής κατασκευής, εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

Η εκτόξευση του πυραύλου ήταν, με τη σειρά της, απάντηση σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, εναντίον στόχων στην περιοχή της Δαμασκού, που σημειώθηκε την Κυριακή. Ήταν η πρώτη ισραηλινή επιδρομή στη Συρία που έγινε στη διάρκεια της ημέρας και δεν φαίνεται να ήταν επιτυχής.

Τα σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα έχουν αυξημένες δυνατότητες έναντι μικρών στόχων. Οι παλαιότεροι ενθυμούνται το βρετανικό SEA WOLF, από τη δεκαετία του '80, το οποίο είχε τη δυνατότητα να καταρρίπτει και οβίδες πυροβολικού. Επομένως, όπως είχαμε πει και σε παλαιότερο σχόλιο, οι επιθέσεις πρέπει να είναι μαζικές προκειμένου να κορεστεί η άμυνα. Την Κυριακή τα ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν λιγότερα από 10 όπλα, τα οποία ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν. Η σημερινή επίθεση ήταν μαζική και περιλάμβανε την εκτόξευση τόσο όπλων όσο και δολωμάτων.

Προφανώς, αν χρειάζεται σε κάθε επίθεση να αναλώνουμε μεγάλο αριθμό όπλων, κάποια στιγμή τα αποθέματά μας θα εξαντληθούν, όπως εξαντλήθηκαν τα αποθέματα κάποιων ΝΑΤΟϊκών στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης το 2011. Για το λόγο αυτό, οι ισραηλινοί, στην τελευταία αυτή επίθεση, στοχοποίησαν και τα συριακά αντιαεροπορικά συστήματα, προκειμένου αυτά να μην υπάρχουν την επόμενη φορά. Αυτό όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, αφού συνιστά απευθείας πλήγμα στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και όχι σε "ξένους" ή σε "μη κρατικές οντότητες" όπως η Χεζμπολά. Οι δε από ιρανικής πλευράς εμπρηστικές δηλώσεις περί δήθεν επικείμενης επίθεσης στο Ισραήλ με σκοπό την εξάλειψή του, που συνοδεύονται από την αποστολή στη Συρία μεγάλου αριθμού πολεμιστών, πιστών στο Ιράν (10.000 σύμφωνα με κάποιες πηγές περιμένουν να εισέλθουν στη Συρια από το Ιράκ) δημιουργούν την ανάγκη επέμβασης των ψυχραιμοτέρων.

Δυστυχώς, κάποιοι που όφειλαν να παρέμβουν, ασχολούνται με περιφράξεις και ίσως και αποχετεύσεις.