Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Το σχέδιο ΗΠΑ για Μεσανατολικό - Tο Παλαιστινιακό Κράτος θα εκτείνεται στο 90% της Δυτικής Όχθης και τμήματα της Αν. Ιερουσαλήμ

Το σχέδιο ΗΠΑ για Μεσανατολικό - Tο Παλαιστινιακό Κράτος θα εκτείνεται στο 90% της Δυτικής Όχθης και τμήματα της Αν. Ιερουσαλήμ

Ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χθες Τετάρτη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump για το Μεσανατολικό προβλέπει το Παλαιστινιακό Κράτος να καταλαμβάνει έως και το 90% των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και ως την πρωτεύουσα τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται ιεροί τόποι.Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λευκός Οίκος -ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει καμιά λεπτομέρεια του σχεδίου και λέει πως η παρουσίασή του ενδέχεται να απέχει μήνες- υποβάθμισε τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Reshet 13, κάνοντας λόγο περί ανακριβειών, εικοτολογίας και ανευθυνότητας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο πηγή που είπε πως έχει ενημερωθεί από τους Αμερικανούς, μετέδωσε πως το σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ κάποιων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, την εγκατάλειψη κάποιων άλλων και την διακοπή της οικοδόμησης ορισμένων υπό ανέγερση.
Ακόμη, σε αντάλλαγμα, ο Trump θα προτείνει να γίνουν ανταλλαγές εδαφών, ενώ θα εισηγηθεί η Παλιά Πόλη -όπου βρίσκονται ιεροί τόποι και ναοί των εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών- να παραμείνουν τμήμα του εδάφους του Ισραήλ, αλλά να τη συνδιαχειρίζονται οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί.
Κατά την ίδια πηγή, «οι περισσότερες αραβικές συνοικίες» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα περάσουν στο παλαιστινιακό κράτος, θα αποτελέσουν την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα» της χώρας, καθεστώς που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του κτιριακού συγκροτήματος του τεμένους Αλ Ακτσά, στην Παλιά Πόλη, να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε καμιά αναφορά στο τι προβλέπει το σχέδιο για το ζήτημα των προσφύγων, άλλο ένα από τα πιο ακανθώδη της διένεξης που κρατάει δεκαετίες, ή για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, ενός κινήματος που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Δεν έχει υπάρξει σχόλιο ούτε από ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή για τις πληροφορίες αυτές.
Ο J. Greenblat, ο ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του σχεδίου -ο άλλος είναι ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, ο J. Cushner- ανέφερε μέσω Twitter πως οι πληροφορίες που μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «δεν είναι ακριβείς».
Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι ακριβώς από όσα μεταδόθηκαν δεν είναι σωστό.
«Η σεναριολογία για το περιεχόμενο του σχεδίου δεν βοηθάει», «ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη γνωρίζουν το περιεχόμενό του προς το παρόν», και «το να μεταδίδονται ψευδείς, διαστρεβλωμένες ή διακατεχόμενες από προκατάληψη πληροφορίες από τα ΜΜΕ είναι ανεύθυνο και βλάπτει τη διαδικασία», εξεμάνη ο Greenblat.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη D. Danon προέβλεψε ότι ο Trump δεν θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο πριν διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, την 9η Απριλίου.
Αυτή «είναι μια έξυπνη απόφαση, διότι δεν θέλουμε να μετατραπεί σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν άνετη νίκη και πέμπτη θητεία για τον δεξιό πρωθυπουργό B. Netanyahu.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2014.
Οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ουάσινγκτον έχουν εξάλλου διακοπεί πρακτικά, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr