Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Πομπέο: “Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στον Τραμπ ότι δεν θα πειράξει τους Κούρδους του YPG”


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ότι οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας σύμμαχοι των  ΗΠΑ θα είναι «προστατευμένοι» από τις όποιες στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο!

Οι ΗΠΑ, έστειλαν δυνάμεις στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, τον Αύγουστο του 2014, στηρίζοντας τις μονάδες προστασίας του κουρδικού λαού (YPG) κατά του ισλαμικού κράτους.  Η Τουρκία θεωρεί το YPG  επέκταση  Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) . Και οι δύο θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα. Το YPG αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α. στον αγώνα κατά του ISIS.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τράμπ, Τζον Μπόλτον, βρίσκεται  στην Άγκυρα και πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο το πρωί. Σύμφωνα με τις νεότερες δηλώσεις  του Μπόλτον από το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον φαίνεται να προσθέτει μια νέα προϋπόθεση για την πλήρη απομάκρυνσή της από την περιοχή.  Κι αυτή είναι οι διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία δεν θα αντιμετωπίσει επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις.
Ο Πομπέο,  δήλωσε στο CNBC : «Ο Ερντογάν ανέλαβε δέσμευση έναντι του  Προέδρου Τράμπ … ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την εκστρατεία κατά του ISIS  μετά από την αποχώρησή  μας και ότι οι Τούρκοι δεν θα επιτεθούν με όσους μας βοήθησαν στην εκαστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους”.