Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝ 13.2, 18.30


Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε με απόλυτο επιτυχία η  εκδήλωση, για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου των K. H. Roth και H. Rübner, "Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη"
Παραθέτω τον , εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα, χαιρετισμόν του Αντγου (ε.α.) Δημητρίου Αλευρομάγειρου:
«Η Ελλάς έσωσε την Μόσχα και τον Καύκασον. Όταν φτάσει η ώρα αγνωμοσύνη απέναντι του ελληνικού λαού, θα ισοδυναμεί με προδοσία απέναντι ολοκλήρου της Ευρώπης» Ραδιοφωνικός Σταθμός του BBC, 30 Μαρτίου 1942.
Με αυτά τα λόγια αρχίζει ο χαιρετισμός ενός από τους ογκόλιθους Παρτιζάνους αντιστασιακούς της Ελλάδας , του Μανώλη Γλέζου, για την έκδοση του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα.
Αλλοίμονο όμως αυτά τα όμορφα λόγια ξεχάστηκαν αμέσως μετά την λήξη του πολέμου και την ήττα του ναζισμού.
Χαιρετίζουμε με χαρά και συγκίνηση την έκδοση του βιβλίου από  δύο  προσωπικότητες  της σύγχρονης πνευματικής ζωής της Γερμανίας τον γιατρό, καθηγητή και ιστορικό Καρλ Χειν Ροθ και τον δημοσιογράφο και ιστορικό Χαρτμουτ Ρουμπνερ. Και τούτο γιατί πάντοτε πιστεύουμε ότι η δύναμη των Λαών θα είναι καταλυτική στην ιστορική διαμόρφωση του κόσμου έστω και αν οι κυβερνητικές ελίτ λειτουργούν περισσότερο κυνικά από ηθικά. Όταν όμως έστω και ολίγον οι ελίτ πλησιαζουν ή αναγκάζονται να πλησιάσουν προς την ηθική  τότε ο κόσμος μεγαλουργεί και οδηγείται προς την ευδαιμονία.
Οι γερμανού συγγραφείς με το περίφημο και εμπεριστατωμένο βιβλίο τους  λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση στηλιτεύοντας την μεταπολεμική συμπεριφορά των κυβερνητικών ελίτ  και απαιτούν ουσιαστικά να επανέλθουν στην σωστή κατεύθυνση,
Και χαιρόμαστε γι αυτό γιατί πάντοτε πιστεύαμε και πιστεύουμε
ότι στην σύγκρουση του κυνισμού με την ηθική στο τέλος νικητής θα είναι η ηθική ,Αυτό άλλωστε είναι και το αποτέλεσμα του δευτέρου μεγάλου πολέμου όπου ο ναζισμός τελικά ηττήθηκε και μέσα στην Γερμανία,
Οι γερμανοί συγγραφείς με την εξονυχιστική και κοπιώδη εργασία τους μας προσφέρουν πέραν του βιβλίου τους μια σημαντική στήριξη στο από το 1947 με την συνθήκη των Παρισίων ανεκπλήρωτο αίτημα για την καταβολή εκ μέρους της Γερμανίας των οφειλών, οφειλών κυρίως ηθικών αλλά ηθική χωρίς έμπρακτο αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Γιατί όπως έχει καταγράψει και ο Μανλώλης Γλέζος «και ένα μαρκο να ήταν» έπρεπε να βασανίζει κυρίως την Γερμανική ελίτ ως χρέος όχι μόνον ενώπιον της ανθρωπότητας αλλά και απέναντι του ίδιου του Γερμανικού Λαού,
Εμεις πιστεύουμε ότι ο Γερμανικός Λαός που προσέφερε στην ανθρωπότητα τον Γκαίτε με το Αρκαδικό ιδεώδες, τον Νίτσε με το πάντρεμα του Απολλώνιου και του Διονυσιακού, τους επίσης γίγαντες του πνεύματος Καντ, Χέγκελ, Σίλλερ, Κάρολο Μαρξ , Χεντερλιν, Ρίλκε ,Χάινε, Μπετόβεν, Μπαχ , Μαξ Βέμπερ, Μπρέχτ και τόσους άλλους,  έχει και προς αυτούς υποχρέωση να αποτινάξει εμπράκτως το άγος της ναζιστικής εγκληματικής περιόδου.
Η προσφορά των σημερινών Γερμανών συγγραφέων φίλων της ανθρωπότητας και επομένως και της Ελλάδας αποδεικνύει ότι υπάρχουν και σήμερα κορυφαία πρόσωπα που κινούνται στο πνεύμα της αντιναζιστικής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο» των εκτελεσθέντων από τους ναζί γερμανών αδελφών Σόφι και Χανς Σόλ και του Κριστοφ Πόμπς [22/2/1943] τους οποίους τιμούμε , όπως επίσης τιμούμε τον Στρατηγό Έρβιν Φον Βιτσλεμπεν και τον Συνταγματάρχη Κλάους Φον Σταουφενμπερκ , η ενέργεια των οποίων την 20 Ιουλίου 1944 τιμάται στην Γερμανία ως κορυφαία αντιναζιστική πράξη στη διαρκεια του  ναζιστικού καθεστώτος. Τιμούμε επίσης τους πάρα πολλούς αντιφασίστες γερμανούς αξιωματικούς και πολίτες εκείνης της θλιβερής περιόδου .
Σας ευχαριστούμε θερμά Γερμανοί φίλοι της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και θα θέλαμε επίσης να συγχαρούμε από καρδιάς και την εθελοντική ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας για την τεράστια συμβολή τους στην έκδοση αυτού του βιβλίου καθώς επίσης να ευχαριστήσουμε και την Βουλή των Ελλήνων για την ηθική και υλική υποστήριξη της έκδοσης και ο Ελληνικός Λαός αναμένει από αυτήν, στην αναγγελθείσα εντος των ημερών συζήτηση για τις Γερμανικές οφειλές να ολοκληρώσει επιτυχώς το έργο της ουτως ώστε να οπλίσει την Ελληνική πολιτεία με όλα εκείνα τα επιχειρήματα για να προβεί επί τέλους στη ρηματική διακήρυξη προς την σημερινή Γερμανική Κυβέρνηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να αποδοθεί   έστω και με τόση μεγάλη καθυστέρηση η  στοιχειώδης δικαιοσύνη στα χιλιάδες θύματα της πιο σκοτεινής και απάνθρωπης περιόδου της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.
Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα Γερμανοί φίλοι,
Αθήνα 13η   Φεβρουαρίου 2019
Ο εκδοτικός οίκος "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"
της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου των K. H. Roth και H. Rübner, "Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη"13 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:30
στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα 106 75).


  • Ένα βιβλίο σταθμός στον αγώνα της Ελλάδας για ηθικοπολιτική και ιστορική δικαίωση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το ζήτημα των επανορθώσεων και τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
  • Ένα επιστημονικό σύγγραμμα, αποτέλεσμα πολυετούς και ενδελεχούς έρευνας, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φέρει τις υπογραφές δυο κορυφαίων γερμανών ιστορικών – συγγραφέων.
  • Ένα ντοκουμέντο, ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας για τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, μια έκδοση που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας απλής ομάδας πολιτών.


Θα παραστεί:
Αργύρης Σφουντούρης
Επιζών της σφαγής του Διστόμου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Karl-Heinz Roth
Συγγραφέας, ιστορικός
Μέλος του Διοικητικού
Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του
20ου αιώνα
Ηλίας Νικολακόπουλος
Πολιτικός επιστήμονας
και Ομότιμος Καθηγητής
Εκλογικής Κοινωνιολογίας
του Πανεπιστημίου
Αθηνών


Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαρόπουλος, ανταποκριτής Al Jazeera International στην Ελλάδα.


Θα ακολουθήσει 30λεπτη παρουσίαση από τον Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, με θέμα:«Μνήμες Κατοχής» - Μαρτυρίες για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα «αντίποινα» της 3ης Οκτωβρίου 1943.


Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης ο Συγγραμματέας της Σ.Ε. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού. 


Από την 11η έως και την 17η Φεβρουαρίου 2019 το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Δίστομο και Κατερίνη. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου.
Υπό την αιγίδα:
Με τη στήριξη:
Οργάνωση:
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
Καπνικός Σταθμός Κατερίνης
Επικοινωνία: 697 33 80 700