Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

Πάλι άλλαξε απόφαση ο Τραμπ: 400, και όχι 200, Αμερικανοί στρατιώτες θα μείνουν στη Συρία!

Περίπου 400 –και όχι 200, όπως ανακοινώθηκε χθες– θα είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν στη Συρία μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, όπως ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.


Οι άνδρες αυτοί θα αναπτυχθούν στη “ζώνη ασφαλείας” που είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση στη βορειοανατολική Συρία και στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Τανφ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Όπως είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι 200 στρατιώτες που θα παραμείνουν στη βορειοανατολική Συρία θα συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη δύναμη αποτελούμενη από 800-1.500 άνδρες από ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες, η οποία θα συγκροτηθεί με στόχο να επιτηρεί τη ζώνη ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την αποχώρηση τον Δεκέμβριο, αφού είπε ότι είχε νικήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ωστόσο, πείστηκε από συμβούλους την Πέμπτη ότι περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες θα προσχωρήσουν σε αυτό που αναμένεται να είναι μια συνολική δέσμευση περίπου 800-1.500 στρατευμάτων από Ευρωπαίους συμμάχους για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας ασφαλούς ζώνης που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τη βορειοανατολική Συρία.
Επίσης, περίπου άλλοι 200 στρατιώτες των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Tanf, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.
“Δεν θέλουμε να δούμε την αναγέννηση του ISIS”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο στρατηγός Γιόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, είχε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με την ασφαλή ζώνη στη βορειοανατολική Συρία. Είχε προτείνει να την αναλάβουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετέχουν χωρίς την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων.

 https://hellasjournal.com/