Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Αποκάλυψη BBC: Η Merkel ήταν έτοιμη για Grexit – Τι έγινε στις 17ωρες διαπραγματεύσεις της 12ης Ιουλίου του 2015

Αποκάλυψη BBC: Η Merkel ήταν έτοιμη για Grexit – Τι έγινε στις 17ωρες διαπραγματεύσεις της 12ης Ιουλίου του 2015
Αποκαλυπτικοί διάλογοι από τους πρωταγωνιστές τις πιο κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης
Στις δραματικές ώρες των 17ωρων διαπραγματεύσεων της 12ης Ιουλίου του 2015 αναφέρεται ντοκιμαντέρ του BBC, στο οποίο εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande να υποστηρίζει πως η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Το ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο προβλήθηκε χθες βράδυ και το οποίο είναι το δεύτερο επεισόδιο σειράς ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην κρίση στην Ευρώπη, αναφέρεται στα όσα έγιναν στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015 όταν και ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας έως τον Ιούλιο του 2015.
Σε δηλώσεις του ο Hollande και αναφερόμενος στη 17ωρη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015 δηλώνει στην κάμερα ότι απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit.

Οι 17ωρες διαπραγματεύσεις

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των εξελίξεων, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, J.Dijsselbloem έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα ταραχώδη σύνοδο με πολλούς ηγέτες να αποκαλούν ψεύτη τον Τσίπρα, τονίζοντας ότι Merkel, Hollande και Τσίπρας κλειδώθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως ότου βρεθεί λύση και αποφασιστούν οι όροι της συμφωνίας.
Όπως λέει ο Hollande, «στις 04:30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία».
«Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως τελικά δε συναίνεσε.
Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε.
Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας» ανέφερε ο Hollande, μεταφέροντας την αντίδραση της καγκελαρίου.
«Η Merkel είπε «αποκλείεται».
Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας.
Πρέπει να μας αποπληρώσετε» λέει ο Dijsselbloem, αποδίδοντας τα λόγια της Merkel.
«Είχα κλειδωθεί στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας, είχα βγάλει τα παπούτσια μου και είχα αποκοιμηθεί στον καναπέ, όταν ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα με ξύπνησε.
Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Francois Hollande.
Matteo είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Angela Merkel διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας, μου είπε» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
«Η Merkel είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν.
Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι» λέει ο Hollande ενώ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μεταφέρει διάλογο του με την καγκελάριο.
«Νωρίς το πρωί βρήκα την Angela και της είπα: "αρκετά τώρα".
Μου είπε σε έντονο ύφος "δεν είμαι ανόητη" κι εγώ της είπα "αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη"».
«Τους έβαλα στο γραφείο μου και τους είπα ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία» επισημαίνει ο Donald Tusk, αναφέροντας ότι ύστερα από 4 ώρες η Merkel υποχώρησε ελαφρώς, αποδεχόμενη ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.
“Εμφανιστήκαμε τότε στο τραπέζι της Συνόδου, όπου οι άλλοι ηγέτες περίμεναν όλο το βράδυ...
Και ήταν καλό που περίμεναν γιατί μετά από μια ολόκληρη νύχτα όταν σου παρουσιάζουν μια συμφωνία, δεν την συζητάς, την αποδέχεσαι» λέει ο Hollande.
To BBC παρουσιάζει και ένα απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική.
Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό» είχε αναφέρει ο κ.Τσίπρας.

Το πρώτο Eurogroup του Βαρουφάκη

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται και στο πρώτο Eurogroup του Γ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
«Μπήκε στο Eurogroup με έναν αέρα αυτοπεποίθησης» λέει ο Dijsselbloem για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έληγε.
«Πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι, είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο.
Το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει» λέει ο Wolfgang Schaeuble ενώ ο τότε επικεφαλής του Euroworking Group, Thomas Wieser επισημαίνει πως μας τα εξήγησε τα πάντα από την αρχή της ιστορίας με μελοδραματικό ύφος.
«Η αντίδραση όλων ήταν: Γιάνη, θέλεις να σου δώσουμε λεφτά να αυξήσεις τις συντάξεις στη χώρα σου και να είναι μεγαλύτερες από τη δική μας;» λέει ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
«Το μόνο που ήθελαν ήταν να με τραμπουκίσουν, ώστε να υπογράψω τους όρους που ήθελαν», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα και η συνεδρίαση είχε διαρκέσει ήδη 90 λεπτά, πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα.
Όλοι οι υπόλοιποι περιμέναμε.
Τότε ήταν που ο Schaeuble είπε "οκ, αρκετά" και αποχώρησε από την αίθουσα» αναφέρει ο Dijsselbloem, ο οποίος αργότερα επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον Αλέξη Τσίπρα, όπου διαπίστωσε ένα διαφορετικό ύφος, μια διάθεση συμφωνίας.

Το δημοψήφισμα

Μέρος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται και στις στιγμές πριν και μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
«Ήμουν στην εξοχική προεδρική κατοικία για να ξεκουραστώ λίγες ημέρες, όταν με ειδοποίησαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συνομιλήσουμε γιατί πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Hollande τονίζοντας ότι σε αυτή τη συνομιλία συμμετείχε και η καγκελάριος Merkel
«"Ποιο θα είναι το ερώτημα" ρώτησε η Angela Merkel και αφού ενημερώθηκε πως θα είναι η πρόταση των Ευρωπαίων για το πακέτο διάσωσης και πως ο Αλέξης Τσίπραςα θα εισηγηθεί να το απορρίψει ο λαός, ακολούθησε αμήχανη σιωπή» λέει ο Hollande.
«Εμείς συζητάμε επί ώρες πώς να σε βοηθήσουμε κι εσύ συζητάς με τους δικούς σου πώς να μας εξαπατήσετε και μην ξεχνάς πως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν δημοψηφίσματα για το αν οι λαοί τους θέλουν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Του είπα ‘θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά σου στα βαθιά σκ…ά’», λέει ο Tusk πως είπε στον Αλέξη Τσίπρα όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Στη βραδιά του δημοψηφίσματος μετά την επικράτηση του όχι αναφέρεται και ο Γ. Βαρουφάκης.
«Ο Τσίπρας καθόταν σε μια καρέκλα και δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ τόσο βυθισμένο σε μια καρέκλα, ήταν σαν να είχε υγροποιηθεί και μου είπε "τα κάναμε θάλασσα".
Εγώ του είπα, "όχι, είναι μια υπέροχη νίκη και πρέπει να την τιμήσουμε».
«Κερδίσατε, αλλά η Ελλάδα έχασε.
Αυτοί που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη στην επόμενη Σύνοδο, πιθανότατα θα αποφασίσουν να την αποβάλλουν.
"Δεν το θέλω αυτό", μου είπε εκείνος» υποστηρίζει ο Hollande.

www.bankingnews.gr