Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει τη διεθνή σύνοδο που διοργανώνουν ΗΠΑ και Πολωνία για την «ασφάλεια στη Μέση Ανατολή»

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει τη διεθνή σύνοδο που διοργανώνουν ΗΠΑ και Πολωνία για την «ασφάλεια στη Μέση Ανατολή»

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε μια διεθνή σύνοδο για την «ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας το φόρουμ που πρόκειται να λάβει χώρα την προσεχή εβδομάδα στη Βαρσοβία «αμερικανική σκευωρία».
Στη σύνοδο στην πολωνική πρωτεύουσα (13η-14η Φεβρουαρίου) αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων κρατών για να συζητήσουν όσον αφορά την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Οι Παλαιστίνιοι δεν προσκλήθηκαν στη σύνοδο, καθώς αρνούνται κάθε διάλογο με τις ΗΠΑ αφότου ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδωσε εντολή να μεταφερθεί στην ιερή πόλη η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ.
Ανάμεσα σε εκείνους που αναμένονται στη Βαρσοβία φιγουράρουν ο ισραηλινός πρωθυπουργός B. Netanyahu, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo, ο Jared Kushner και ο G. Greenblat, σύμβουλοι του Trump.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής -το χαρτοφυλάκιο διατηρεί το τρέχον διάστημα ο M. Abbas- υποστήριξε πως αυτή η σύνοδος εγγράφεται στο πλαίσιο μιας «αμερικανικής σκευωρίας στόχος της οποίας είναι να ωθήσει τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν τις αμερικανικές απόψεις, ιδιαίτερα για το παλαιστινιακό ζήτημα».
Η ανακοίνωση τονίζει ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση θα αψηφήσει όλα τα συμπεράσματα της συνόδου αυτής.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε αργότερα, να μετατραπεί στην πρωτεύουσα του μελλοντικά ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.
Για την Παλαιστινιακή Αρχή, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αποτελούν βασικό μεσολαβητή στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, καθώς έχουν πάρει ανοικτά φιλοϊσραηλινές θέσεις.
Η κυβέρνηση Trump έχει αναβάλει επανειλημμένα την αποκάλυψη του ειρηνευτικού της σχεδίου για το Μεσανατολικό, διαβεβαιώνει πάντως ότι έχει σκοπό να το δημοσιοποιήσει.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, την Τρίτη.
«Οι κακόβουλες προθέσεις αυτής της κυβέρνησης επανεπιβεβαιώθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο D. Trump κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, όταν υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η απολύτως μεροληπτική πολιτική του υπέρ του Ισραήλ», ανέφερε το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση, που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

www.bankingnews.gr