Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Σχέδιο Αποστολάκη για τη στέγαση των στρατιωτικών – Τι προβλέπει

Το στεγαστικό πρόβλημα των στρατιωτικών αποτελεί προτεραιότητα για τον ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος είχε επαφή με το θέμα από την περίοδο υπουργίας του Πάνου Καμμένου, κατά την υπουργία του οποίου παραδόθηκαν εκατοντάδες κατοικίες για στέγαση στρατιωτικών.
Το πρόγραμμα στέγασης απαιτεί πόρους που δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Την ίδια ώρα η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο θέμα για τους στρατιωτικούς, ειδικά σ΄ όσους καλούνται να υπηρετήσουν σε μονάδες που βρίσκονται σε ακριτικές και ταυτόχρονα τουριστικές περιοχές. Σ΄ αυτές όλα σχεδόν τα διαθέσιμα σπίτια έχουν δοθεί από τους ιδιοκτήτες τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί είτε να μην βρίσκουν σπίτι, είτε να βρίσκουν σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.

Ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης έχει προτείνει την κυβέρνηση σχέδιο σύμπραξης ιδιωτικού τομέα και δημοσίου μέσω του οποίου θα μπορέσουν να δοθούν σύντομα περισσότερες κατοικίες σε στρατιωτικούς. Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει την παραχώρηση εκτάσεων που ανήκουν στις ΕΔ σε κατασκευαστές οι οποίοι θα αναλάβουν την κατασκευή σπιτιών με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα σπίτια αυτά θα δοθούν σε στρατιωτικούς ακόμη και σε εκπαιδευτικούς ή άλλους δημοσίους υπαλλήλους αν όλα πάνε καλά. Αυτό που ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποπληρωθούν οι κατασκευαστές.
Το δύσκολο δεν είναι να γίνει η κατασκευή των σπιτιών αλλά να ξεπεραστούν γρήγορα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παραχωρήσεις των εκτάσεων. ΄Οπως και να ΄χει το σχέδιο είναι ρεαλιστικό και μπορεί να αποδώσει.