Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Η Γερμανία απέρριψε το F-35 για την αντικατάσταση αεροσκαφών Tornado!

Το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας απέκλεισε επισήμως το αεροσκάφος F-35 για να αντικαταστήσει τα γηρασμένα  Tornado.
Πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε στο Defense News  ότι το F-35 “δεν είναι υποψήφιο στον διαγωνισμό, μέσω του οποίου επιδιώκεται η αντικατάσταση του στόλου των 90  αεροσκαφών Tornado”.


Η απόφαση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αναμενόμενη. Το Βερολίνο για κάποιο διάστημα εξέταζε σοβαρά μια αναβαθμισμένη έκδοση Eurofighter Typhoon, ως αντικατάσταση του Tornado. Το κύριο επιχείρημα ήταν να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες  και, ίσως το πιο σημαντικό, η γαλλο-γερμανικής  συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών.
Ωστόσο, η απόφαση αφήνει ανοικτό το ζήτημα της πιστοποίησης για τη ρίψη πυρηνικών όπλων. Το Eurofighter δεν είναι πιστοποιημένο για να μεταφέρει τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που η Γερμανία, υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι σε θέση χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί.

Όμως φαίνεται ότι το Eurofighter θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από το  F / A-18E / F Super Hornet της Boeing.
Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας θα λάβει οριστική απόφαση αφού εξετάσει λεπτομερώς τις προσφορές των Airbus και Boeing — των βιομηχανιών που κατασκευάζουν τα δύο αεροσκάφη αντιστοίχως — αλλά η διαδικασία θα χρειαστεί κάποιον χρόνο να ολοκληρωθεί.
Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης του Βερολίνου, που αναμένεται παράλληλα να προχωρήσει στην αναμενόμενη εδώ και καιρό υλοποίηση του σχεδίου να αντικαταστήσει τα παλαιότερα Eurofighter που διαθέτει με νεότερα, πιο εξελιγμένα. Αυτό θα σημάνει παραγγελίες ύψους περίπου 3 δισεκ. ευρώ για την Airbus.
Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τη Lockheed Martin, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων των ΗΠΑ, που ήλπιζε να επιτύχει νέες πωλήσεις του F-35 σε ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από αυτή που έκανε στο Βέλγιο. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για οποιαδήποτε απόφαση.
Ανώτερο στέλεχος του επιτελείου της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθαιρέθηκε πέρυσι, αφού εξέφρασε την προτίμησή του για το F-35. Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι θα προτιμούσε «ευρωπαϊκή λύση» στο ζήτημα των προμηθειών.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, έχει ταχθεί εναντίον βιαστικών αποφάσεων για την αγορά αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής.
Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στους συντηρητικούς, υποσχόταν τη λήψη αποφάσεων για τις προμήθειες ως τα τέλη του 2018, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε διότι το υπουργείο της βρέθηκε αντιμέτωπο με σκάνδαλα που αφορούσαν τους ιδιώτες συμβούλους του και όχι μόνο.
Στρατιωτικοί εξηγούν ότι τα Tornado, που η γερμανική ΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί το 1983, χρειάζονται αντικατάσταση επειγόντως λόγω του υψηλού και αυξανόμενου κόστους συντήρησής τους: θα χρειάζονταν περίπου 8 δισεκ. δολάρια για να συνεχίσουν να πετούν μετά το 2030.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας προειδοποίησε πρόσφατα πως η αγορά του F-35 πιθανόν θα εκτροχίαζε τα σχέδια να αναπτυχθεί νέο γαλλογερμανικό μαχητικό ως το 2040.