Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

Ισραήλ: 110 άνδρες, 20 γυναίκες κατά μιας ταξιαρχίας ενισχυμένης με άρματα…

Η μάχη του Γιάντ Μορντεχάι είναι μια από τις πλέον απίστευτες της ιστορίας. Σε αυτή βρέθηκαν αντιμέτωπα τακτικά στρατεύματα που υποστηρίζονταν από άρματα μάχης και πυροβολικό και άτακτοι μαχητές, πολίτες στην πραγματικότητα που μάχονταν για τη ζωή και το ηλικίας μόλις λίγων ημερών κράτος τους.

Στις 14 Μαΐου 1948 το Ισραήλ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή και από τον ΟΗΕ. Οι γειτονικές αραβικές χώρες όμως είχαν διαφορετική γνώμη και επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο μικρό κράτος από κάθε πλευρά με ισχυρές δυνάμεις. Ο πόλεμος, πόλεμος της Ανεξαρτησίας για τους Ισραηλινούς, ήταν η πρώτη αραβοϊσραηλινή σύγκρουση από την ίδρυση του Εβραϊκού κράτους και μετά.
Το Γιάντ Μορντεχάι ήταν ένα κιμπούτς, μια αγροτική κοινότητα δηλαδή Εβραίων που είχε πάρει το όνομά του από τον ηγέτη της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας Μορντεχάι Ανιέλεβιτς. Το κιμπούτς είχε ιδρυθεί το 1930 σε έναν λόφο κοντά στην οδό που ένωνε την Γάζα με την Ασκαλών. Εκεί ζούσαν οικογένειες Εβραίων αγροτών.
Ήδη πριν κηρυχτεί ο πόλεμος οι Αιγύπτιοι έστειλαν στρατιώτες τους στα εδάφη του σημερινού Ισραήλ. Το αιγυπτιακό σώμα αριθμούσε 10.000 άνδρες και ενισχύονταν από σημαντικές δυνάμεις πυροβολικού και άρματα μάχης ενώ μπορούσαν να υποστηριχθούν και από αέρος.
Οι Αιγύπτιοι, υπό τον στρατηγό Αχμέτ Αλί αλ Μουαουί, κυρίευαν εύκολα ή αγνόησαν άλλα κιμπούτς που βρήκαν στον δρόμο τους. Ο Αιγύπτιος στρατηγός, φτάνοντας στο Γιάντ Μόρντεχάι όμως κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει το συγκεκριμένο καθώς λόγο της θέσης του ήλεγχε την σημαντική παραλιακή οδό που οδηγούσε στο Τελ Αβίβ.
Ο Αιγύπτιος στρατηγός διέταξε τον όγκο των δυνάμεών του να στραφεί προς την Ιερουσαλήμ, διατάσσοντας μια δύναμη 2.500 ανδρών ενισχυμένη με ένα σύνταγμα και μια μοίρα πυροβολικού και μια επιλαρχία αρμάτων να κυριεύσει το κιμπούτς. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr