Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

Βενεζουέλα: Μια επίθεση στο κυβερνοχώρο σε συνδυασμό με σαμποτάζ εξουδετερώνει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας

Η εξουδετέρωση του ηλεκτρικού δικτύου της Βενεζουέλας περιλάμβανε και εξακολουθεί να περιλαμβάνει στοιχεία επίθεσης στο κυβερνοχώρο. Αυτή η μη συμβατική επίθεση άνευ προηγούμενου κατά της ενεργειακής υποδομής μιας χώρας περιλαμβάνει συνεπώς στοιχεία σαμποτάζ που διεξάγονται μέσω διεισδυσάντων κομάντο, επί τόπου πρακτόρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμετάδοσης και έντονων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που καθοδηγήθηκαν εν μέρει με προγενέστερη φυσική εγκατάσταση κλειδιών USB (USB Flash Drives), η οποία συνεπάγεται κατ 'ανάγκην παράνομες δραστηριότητες που ανήκουν σε υπηρεσίες πληροφοριών.

Η κλίμακα αυτής της επίθεσης είναι τέτοια ώστε η έδρα του Υπουργείου Άμυνας της Βενεζουέλας δεν ήταν σε θέση να ενεργοποιήσει τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης του και τις εφεδρικές γεννήτριες του.

Έξι ραντάρ της αεράμυνας της επικράτειας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για λίγο περισσότερο από δέκα ώρες μετά από αυτή την επίθεση.

Το Καράκας φωνάζει για δολιοφθορά, ενώ ομάδες ξένων εμπειρογνωμόνων από «συμμαχικές» χώρες προσπαθούν να καθορίσουν τη φύση αυτής της επίθεσης και να αντιμετωπίσουν τα πιο επείγοντα περιστατικά.
Το σαμποτάζ του λογισμικού ελέγχου λειτουργείας του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Γκούρι φέρεται να ήταν ο λόγος της διακοπής λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου της Βενεζουέλας 

Σε ορισμένα μέρη της χώρας, μεταξύ των άλλων γύρω από γνωστές στρατιωτικές βάσεις, τα αλτενέιτορ  και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ορισμένων κινητήρων αυτοκινήτων σταμάτησαν να λειτουργούν. Τα ραδιόφωνα FM έπαψαν να εκπέμπουν λόγω έλλειψης ρεύματος, αλλά μερικά δεν μπορούσαν να εκπέμπουν μετά την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος με εφεδρικά μέσα.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βενεζουέλας δεν ανέφεραν καμία σημαντική πληροφοριακή επίθεση και οι περισσότεροι ιστότοποι της χώρας εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ένας ιός πληροφορικής εξοντώνει αυτή τη στιγμή τα πληροφοριακά συστήματα των δικτύων intranet του κλάδου της βιομηχανίας και της χρηματοπίστωσης.

Παράλληλα με τη χρήση εργαλείων του κυβερνοπολέμου και τεχνικών καταστροφής, είναι πιθανό ότι χρησιμοποιούνται και όπλα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εξασφαλιστεί φωτισμός το 2019 παραμένει το κερί και η λάμπα πετρελαίου και αυτό μόνο συνοψίζει το παράδοξο και την ανασφάλεια της τεχνολογικής εξέλιξης.

 https://infognomonpolitics.blogspot.com