Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

Ερντογάν και Ακάρ “γαβγίζουν” για να μην ακουστούν οι τριγμοί της τουρκικής οικονομίας! Νέα πτώση της λίρας

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκία Χ.Ακάρ “γάβγιζαν”,η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωνε τα άσχημα μαντάτα για την οικονομία. Επιτόκιο δανεισμού 24% και αναφορές ότι τα αποθέματα ξένου νομίσματος έχουν μειωθεί “απροσδόκητα”. Η λίρα υποχώρησε 4% κι έχει ισοτιμία 5,75 με το δολάριο. Όλα αυτά μόλις ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ισραηλινή κυριασρχία στα υψώματα του Γκολάν.

Τα καθαρά διεθνή αποθεματικά της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στα 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Ο υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την Παρασκευή το βράδυ, μιλώντας στο κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
Ο Αλμπαϊρακ συνέδεσε την οικονομική ύφεση με τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες του 2013 και την … εκστρατεία κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν “έντονα τρωτά σημεία” στην πορεία της οικονομίας, αλλά ότι έχουν ληφθεί μέτρα για .
Η ύφεση της λίρας άρχισε να ακολουθεί τα σημάδια μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον
για την ισραηλινή κυριαρχία στα υψώματα του Γκολάν.
Πέρυσι, τον Αύγουστο, η τουρκική λίρα έκανε ρεκόρ πτώσης μετά από το διπλωματικό ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τον πάστορα Μπράνσον.
Η λίρα έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της πέρυσι και συνέχισε να μειώνεται και φέτος. Η λίρα θα χάσει πιθανώς το 8% της αξίας της κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.