Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Απομονωμένη η Τουρκία …”ωρύεται”: Ο «Γλαύκος» ενισχύει και την Κύπρο και την Ελλάδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Αρθρογράφος της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

Το κοίτασµα των 5 έως 8 τρισ. ποδών φυσικού αερίου που ανακάλυψε η αµερικανική ExxonMobil στη θέση «Γλαύκος» του οικοπέδου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης έρχεται να δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν στην άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα". Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας


  • Λειτουργώντας σταθεροποιητικά υπέρ των ελληνικών συµφερόντων. Ελλάδα και Κύπρος βλέπουν, πλέον, τη θέση τους (ως αξιόπιστου εταίρου, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφαλείας, ως ενεργειακού διαµετακοµιστικού κόµβου) να ενισχύεται… κατά µερικά τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, µε τις «ευλογίες» και του διεθνούς παράγοντα, απέναντι σε µια Τουρκία που, ούσα αποµονωµένη, «ωρύεται» µέσα από γκρίζες προκλήσεις και επιδείξεις ισχύος (όπως είναι η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 8 Μαρτίου).
Ο «Γλαύκος» είναι ένα κοίτασµα µεσαίου µεγέθους. ∆εν µπορεί να συγκριθεί µε το αιγυπτιακό Ζορ (των 30 τρισ. κυβικών ποδών) ή το ισραηλινό Λεβιάθαν (των 22 τρισ. ποδών). Είναι, όµως, ένα εµπορικά αξιοποιήσιµο κοίτασµα, που ξεπερνά σε ποσότητα οτιδήποτε άλλο έχει εντοπιστεί µέχρι σήµερα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπό αυτήν την έννοια, ο «Γλαύκος» έρχεται ως «καλή βάση» να κρατήσει αµείωτο το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών, προετοιµάζοντας παράλληλα το (υπε)έδαφος για σειρά νέων γεωτρητικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ το διάστηµα 2019- 2020. Υπενθυµίζεται ότι ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο ξεκίνησε το 2007, µε τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα να έρχονται στο φως στα τέλη του 2011 µέσω του κοιτάσµατος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 (µέρος του οποίου, όµως, διεκδικούν οι Τούρκοι ως… τουρκοκυπριακό).
  • Ακόµη αναξιοποίητη, σχεδόν οκτώ χρόνια έπειτα από εκείνη την πρώτη προκαταρκτική ανακάλυψη, η «Αφροδίτη» έχει αποδειχθεί πια ότι είναι ένα κοίτασµα περίπου 4,5 τρισ. κυβικών ποδών που, εάν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, µάλλον θα αρχίσει µέσα στα επόµενα χρόνια (προς το 2022) να «στέλνει» φυσικό αέριο προς υγροποίηση στην Αίγυπτο. Κοίτασµα φυσικού αερίου έχει εντοπιστεί, ωστόσο, και στη θέση «Καλυψώ» του οικοπέδου 6 (µέρος του οποίου διεκδικεί η Τουρκία).
Ο λόγος για ένα κοίτασµα το µέγεθος του οποίου ακόµη δεν έχει ανακοινωθεί επισήµως, αν και κάποιοι το υπολογίζουν στα 3 µε 4 τρισ. κυβικά πόδια. Ο «Γλαύκος» έρχεται, µέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να λειτουργήσει ενισχυτικά: «παγιώνοντας» το ενδιαφέρον Αµερικανών (ExxonMobil) και Γάλλων (Total) για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, το ενεργειακό πρόγραµµα της οποίας διασφαλίζεται πια ότι θα συνεχιστεί µε αµείωτη ένταση και ανανεωµένες προοπτικές.
Ως προοπτική επανέρχεται ενισχυµένο και το σενάριο περί δηµιουργίας τερµατικού σταθµού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αν και όλοι συµφωνούν ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα πρέπει στην πορεία να ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσµατα. Οι Αµερικανοί µέσω της ExxonMobil και οι Γάλλοι µέσω της Total εργάζονται, πάντως, ήδη προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων κοιτασµάτων, προετοιµάζοντας νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, άλλα από τα οποία έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και άλλα που οδεύουν προς αδειοδότηση, όπως είναι το οικόπεδο 7 – το οποίο αναµένεται να περάσει στα χέρια των Total-ENI.
  • Η θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή ενισχύεται. Μαζί της ενισχύεται και ο ρόλος των πολυµερών σχηµάτων συνεργασίας στα οποία συµπρωταγωνιστούν Ελλάδα και Κύπρος, µε τις ευλογίες των ΗΠΑ (που επανέρχονται δυναµικά στην Ανατολική Μεσόγειο) αλλά και της ΕΕ (που καλωσορίζει έργα όπως είναι ο προτεινόµενος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα µεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, µέσω Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, ενδέχεται να δώσει το «παρών» στην τριµερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που προγραµµατίζεται να πραγµατοποιηθεί το προσεχές διάστηµα, µάλλον στην Κρήτη, όπως έκανε γνωστό ο Αµερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια οµιλίας του την Παρασκευή στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών.
Και µόνο ως κίνηση συµβολισµού, η συµµετοχή του Ποµπέο θα λειτουργούσε ως αδιαφιλονίκητη ψήφος εµπιστοσύνης σε Ελλάδα και Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ