Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Ανοίγουν τα αρχεία του Βατικανού για την περίοδο του Β' Παγκ. Πολέμου


Ανοίγουν τα αρχεία του Βατικανού για την περίοδο του Β' Παγκ. Πολέμου
Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν φοβάται την Ιστορία και ικανοποιεί με τον τρόπο αυτό πάγιο αίτημα των Εβραίων -
Το άνοιγμα των αρχείων της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ο Πίος ΙΒ΄, ανακοίνωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ικανοποιώντας πολυετές αίτημα των Εβραίων. Ο Πάπας Πίος ΙΒ', είχε κατηγορηθεί ότι είχε κάνει τα στραβά μάτια στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Ο Πάπας Πίος ΙΒ' ήταν ποντίφικας την περίοδο 1939-1958 και πολλοί έχουν τον κατηγόρησαν ότι ποτέ δεν κατήγγειλε τα εγκλήματα των Ναζί ειςβάρος των Εβραίων.
Το Βατικανό έχει υποστηρίξει ότι ο Πίος εργάστηκε αθόρυβα στα παρασκήνια προκειμένου να διασώσει Εβραίους και να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης για πολλούς, περιλαμβανομένων των καθολικών που ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης υπό ναζιστική κατοχή.
Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, τα αρχεία θα ανοίξουν στις 2 Μαρτίου του 2020, ενώ όπως τόνισε, «η Εκκλησία δεν φοβάται την Ιστορία», προσθέτοντας πως η κληρονομιά του Πίου αντιμετωπίστηκε με «κάποια προκατάληψη και υπερβολή».
Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις στον κόσμο, χαιρέτισε την απόφαση.
«Για περισσότερα από 30 χρόνια, η AJC καλούσε για πλήρες άνοιγμα των Μυστικών Αρχείων της Αγίας Έδρας από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο ραβίνος Ντέιβιντ Ρόζεν, ο Διευθυντής Διεθνών Διαθρησκευτικών Υποθέσεων της AJC, στο πρακτορείο Reuters.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ειδικοί από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ αποτιμούν αντικειμενικά ως την καλύτερη δυνατή την καταγραφή αυτής της χειρότερης στην Ιστορία περιόδου, για την αναγνώριση τόσο των αποτυχιών όσο και των γενναίων προσπαθειών που καταβλήθηκαν κατά την περίοδο του Σοά (Ολοκαύτωμα στα εβραϊκά)», τόνισε.