Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Στο επίκεντρο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών
Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu με το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης στην Αττάλεια.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προέταξε το Διεθνές Δίκαιο για όλα τα ζητήματα, με αιχμή το Κυπριακό, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει επόμενη συνάντηση προκειμένου η τουρκική πλευρά να αναπτύξει τις θέσεις της για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο.
«Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών, οι σχέσεις των κρατών πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι το πως θα αποκλιμακώσουμε την ένταση στην περιοχή μας.
Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Είναι προς το συμφέρον όλων μας.
Επικεντρωθήκαμε στη θετική ατζέντα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας πως οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
«Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα.
Μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερη στις σχέσεις των δύο κρατών, αποκλιμάκωσης της έντασης και προώθησης του διαλόγου για να λυθούν σταδιακά όλα τα θέματα» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας ότι «μιλήσαμε για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και είπα ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε ενδιαφέρον να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευση τους».
Παράλληλα ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο  υπουργό Εξωτερικών ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας Σουμελά και ότι θα γίνουν φέτος στις 15 Αυγούστου οι εκδηλώσεις και η λειτουργία ενώ υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στη μεταξύ μας ναυτιλιακή συνεργασία», αναφέροντας ότι «ελπίζουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των κρατών μας και αποκλιμάκωσης της έντασης»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu υποστήριξε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή και επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι «κανένα πρότζεκτ δεν είναι εφικτό αν δεν είναι η Τουρκία μέσα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Cavusoglu είπε πως «για να ξεκινήσουμε μία νέα διαπραγμάτευση για την Κύπρο, πρέπει καταρχήν να δούμε τι θα διαπραγματευτούμε».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr.

Η συνάντηση των δύο  ΥΠΕΞ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα ύστερα από τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την χθεσινή τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και την παρουσία του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo (που κατέστησε σαφές πως οι  ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή) αλλά και κατόπιν μιας περιόδου έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ανταλλαγή ανακοινώσεων στον απόηχο των συνεχιζόμενων προκλήσεων από τον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan.
Πάντως, ο κ.Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Άλλωστε στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν θέματα, όπως το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τα οποία προϋποθέτουν αν μη τι άλλο πνεύμα συνεργασίας για να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο.
Η προώθηση θετικής ατζέντας και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στην Κύπρο συνιστούν τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.
 Το τρίτο θέμα θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.

www.bankingnews.gr