Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Το καθεστώς Ερντογάν επέτρεψε να κατασκευαστούν στην Κωνσταντινούπολη πολυκατοικίες τάφοι!

Το καθεστώς Ερντογάν επέτρεψε να γίνει η Κωνσταντινούπολη μια πόλη που οι πολυκατοικίες της δεν έχουν διαμερίσματα, αλλά τάφους! Το δημοσίευμα από το Ahval.com είναι αποκαλυπτικό για το πόσο αδίστακτη μπορεί να γίνει η εξουσία…

Με αφορμή την κατάρρευση πολυκατοικίας στο προάστιο Καρτάλ στην Κωνσταντινούπολη το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι από τις πρώτες έρευνες του εισαγγελέα προκύπτει ότι η άμμος που χρησιμοποιήθηκε στο τσιμέντο της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Καρτάλ είχε έρθει από τη θάλασσα, δεν είχε πλυθεί ή κοσκινιστεί και περιείχε κοχύλια. Η άμμος οδήγησε στη διάβρωση του χάλυβα που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή, με αποτέλεσμα η δομή να εξασθενήσει και να καταρρεύσει. Άλλα 10 κοντινά κτίρια βρέθηκαν να έχουν κατασκευαστεί με παρόμοιο τρόπο και τώρα κατεδαφίζονται.
Το 1998, όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία ήταν υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν εγκεκριμένο τσιμέντο, αλλά όπως έδειξε ο τεράστιος σεισμός που έπληξε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης το επόμενο έτος, πολλά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν χρησιμοποιούσαν φθηνά υλικά που κατέρρευσαν αμέσως. Περίπου 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σ΄εκείνο τον σεισμό και η κυβέρνηση τότε υποσχέθηκε να κυνηγήσει τους αδίστακτους εργολάβους και να επιβάλει σωστούς οικοδομικούς κανονισμούς.
Έκτοτε, ο κατασκευαστικός τομέας βοήθησε στην “οικονομική ανάπτυξη” στην Τουρκία μέσω μαζικών έργων υποδομής και κατασκευής κατοικιών. Μόνο που οι εργολάβοι αφέθηκαν ασύδωτοι να κυνηγούν το υπερκέρδος. Το οποίο το πετύχαιναν χρησιμοποιώντας υλικά φθηνά και ακατάλληλα.

Υπάρχουν 26 εκατομμύρια οικοδομές στην Τουρκία, οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάστηκαν πριν από το 1990, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης το περασμένο έτος. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις, το 60% αυτών κτίστηκε παράνομα – περίπου 13 εκατομμύρια κτίρια. Στην Κωνσταντινούπολη, μια πυκνοκατοικημένη μητρόπολη περίπου 16 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια οικοδομές και το 70%, είναι παράνομες, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Αλλά αντί να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την εξασφάλιση της τήρησης των κανόνων, η κυβέρνηση έδωσε “αμνηστία” σε κτήρια χωρίς άδεια πριν από τις εκλογές ,τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Ali Hacıalioğlu, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η “αμνηστία” είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της τήρησης των κανονισμών.
“Αυτή η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τους ειδικούς και τις διεθνείς προδιαγραφές. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και τόσο μεγαλύτερη η καταστροφή », δήλωσε ο Hacıalioğlu, αναφερόμενος στην κατάρρευση του κτηρίου του Καρτάλ.

Δεδομένης της βεβαιότητας ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη , η ανάγκη ανάληψης δράσης είναι επείγουσα. “Ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο καθηγητής γεωφυσικής Oğuz Gündoğdu. «Το Καρτάλ θα ΄πρεπε να ήταν ένα μάθημα για τους υπεύθυνους».
“Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το σεισμό”, δήλωσε ο Gökçe. “Θα δούμε πολλά κτήρια να καταρρέουν όπως στο Καρτάλ. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν υπάρξει σεισμός. “