Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Κατρούγκαλος για Καστελόριζο: “Η γεωγραφία δεν είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα”

“Η γεωγραφία δεν είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα” ,δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος, απαντώντας στο ερώτημα για το που ανήκει τελικά το Καστελόριζο.

“Το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχει υφαλοκρηπίδα. Ακόμα κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική”,δήλωσε ο ΥΠΕΞ και στην επίμονη ερώτηση αν ανήκει στο Αιγαίο το Καστελόριζο είπε:
“Όχι, λέω ότι μολονότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα. Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας  συμφερόντων. Τι λέει ο ποιητής: Ό,τι είναι αληθές πρέπει να το θεωρούμε και εθνικό. Η εθνική μας λοιπόν, στάση δεν πρέπει να καθορίζεται  ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ΄αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή”.