Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Πόλεμος για τα Boeing 737 MAX 8 – Είναι ασφαλή λένε οι ΗΠΑ – Τα καθηλώνουν ΕΕ, Κίνα, Ινδία... και Ελλάδα

Πόλεμος για τα Boeing 737 MAX 8 – Είναι ασφαλή λένε οι ΗΠΑ – Τα καθηλώνουν ΕΕ, Κίνα, Ινδία... και Ελλάδα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση για το κατά πόσο τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MAX 8 είναι ασφαλή ύστερα από τη συντριβή της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών την περασμένη Κυριακή που παρέσυρε στο θάνατο 157 ανθρώπους.Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα εν λόγω αεροσκάφη είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κανείς λόγος να καθηλώνονται στο έδαφος, προσέγγιση με την οποία διαφωνούν κάθετα η ΕΕ, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και μια σειρά από άλλα κράτη που αποφάσισαν είτε να κρατήσουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX 8 είτε να κλείσουν τον εναέριο τους χώρο για αυτά.
Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος που επικρατεί είναι ότι η Ευρωπαϊκή  Υπηρεσία  Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για τον εν λόγω τύπο αεροσκάφους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο την ώρα που η Ομοσπονδία Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) υποστήριζε πως δεν έχει καμία βάση η καθήλωση του αεροσκάφους.
Απόρροια της χθεσινής απόφασης της EASA να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο είναι ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των εν λόγω αεροσκαφών και στα ελληνικά αεροδρόμια και στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Αντιπαράθεση EASA - FAA

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών.
Ως προληπτικό μέτρο, η EASA δημοσίευσε σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη 12/3) Οδηγία Αξιοπλοΐας, που θα τεθεί σε ισχύ στις 19:00 UTC, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη.
Επιπλέον η EASA δημοσίευσε Οδηγία Ασφαλείας, με την ίδια ώρα έναρξης ισχύος, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς, εντός ή εκτός ΕΕ.
Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.
Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος.
Η EASA συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».
Κατόπιν της ανακοίνωσης της EASA, ακολούθησε αυτή της FAA
«Η FAA συνεχίζει να εξετάζει προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και την συνολική απόδοση ασφαλείας χειριστών και πιλότων των Boeing 737 Max.
Μέχρι στιγμής, η εξέτασή μας δεν δείχνει ζητήματα απόδοσης του συστήματος και δεν παρέχει βάση ώστε να διαταχθεί καθήλωση των αεροσκαφών.
Ούτε άλλες αρχές πολιτικής αεροπλοΐας μας έχουν δώσει στοιχεία που απαιτούν δράση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν πως η έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καθηλωμένα τα 2/3 των Boeing 737 MAX 8

Πέρα όμως από την ΕΕ, αυξάνει καθημερινά ο κατάλογος των κρατών που αποφασίζουν είτε να καθηλώσουν τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MAX 8 είτε να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους.
Μετά τις Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Βραζιλία, Μεξικό, Αιθιοπία, Αυστραλία, Τουρκία, Ομάν,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μογγολία σήμερα Τετάρτη 13/3 η Ινδία και το Καζακστάν ανακοίνωσαν πως κρατούν τα Boeing καθηλωμένα στο έδαφος τους έως ότου υπάρξουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις και τα δέοντα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα αεροσκάφη θα πετούν με ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν τα 2/3 του στόλου των Boeing 737 MAX 8 παραμένουν πλέον καθηλωμένα στο έδαφος.

Αγώνας δρόμου για τα αίτια της συντριβής των Αιθιοπικών Αερογραμμών

Μέσα σε αυτό το κλίμα παγκόσμιας ανησυχίας για την ασφάλεια των πτήσεων με τον εν λόγω τύπο αεροσκάφους (δεδομένου ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε συντριβεί στα ανοιχτά της Ινδονησίας ένα ακόμα αεροσκάφους τύπου Boeing 737 MAX 8), οι ειδικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να σχηματίσουν μια ασφαλή πρώτη εικόνα για τα αίτια της συντριβής της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών.
Αμερικάνοι ειδικοί ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές της Αιθιοπίας για το εάν μπορούν τα δύο μαύρα κουτιά – ο καταγραφέας στο πιλοτήριο και ο καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης – να μεταφερθούν είτε στην Ουάσινγκτον είτε στο Λονδίνο για περαιτέρω ανάλυση.
Όπως αναφέρεται, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν και οι δύο συσκευές έχουν υποστεί κάποιες ζημιές, μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες μέσα σε 24 ώρες αφού «κατεβάσουν» το σχετικό υλικό.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση, πιέζει και η ίδια η Boeing, η οποία βλέπει την μετοχή της να χάνει καθημερινά δισεκατομμύρια δολάρια και να καταγράφει απώλειες άνω του 11% από την ημέρα της συντριβής της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες χρηματιστηριακής αξίας ύψους 26,65 δις δολαρίων.

Ενημέρωση Trump

Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος είχε συνομιλία με τον επικεφαλής της Boeing, Dennis Muilenburg.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της Boeing παρείχε διαβεβαιώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο πως το εν λόγω αεροσκάφος είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθηλώνονται στο έδαφος.
Σημειώνεται πάντως πως αν και η Boeing καθησυχάζει για την ασφάλεια του αεροπλάνου, έχει γνωστοποιήσει πως θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στην αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX 8.
Η Boeing δεν έκανε ρητώς καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αναβάθμιση αυτή και στη συντριβή του 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines.
Η εταιρεία εξήγησε ότι μετά την προηγούμενη συντριβή αεροπλάνου του τύπου που ανήκε στη Lion Air, στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε μια «βελτίωση του λογισμικού ελέγχου» του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει «ακόμη πιο ασφαλές».
Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η Boeing.

Πιλότοι στις ΗΠΑ είχαν παραπονεθεί για προβλήματα στα Boeing 737 Max 8

Πιλότοι στις ΗΠΑ παραπονέθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές τους τελευταίους μήνες, σχετικά με προβλήματα ελέγχου που αντιμετώπισαν στα αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8 σε καθοριστικά στάδια της πτήσης των αεροσκαφών τους, σύμφωνα με το “Politico” που επικαλείται αρχεία των ομοσπονδιακών αρχών.
Η δημοσιοποίηση των παραπόνων αυτών έρχεται να εντείνει το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους μετά τα δυστυχήματα που έγιναν στην Ινδονησία και την Αιθιοπία.
Σε μερικά από τα περιστατικά των παραπόνων εμφανίζεται να εμπλέκεται το ίδιο σύστημα αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους (Maneuvering Characteristics Augmentation System -MCAS). Σε προβληματική λειτουργία του MCAS, αλλά και ελλιπή εκπαίδευση του πληρώματος φαίνεται να αποδίδεται η συντριβή του Boeing 737 MAX 8 που έγινε στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναφορά που υπάρχει στην βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).
Η βάση αυτή πληροφοριών επιτρέπει την λήψη αναφορών προβλημάτων από τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Οι ερευνητές του δυστυχήματος που έγινε την Κυριακή στην Αιθιοπία δεν είναι ακόμη σε θέση να δηλώσουν αν η ίδια τεχνολογία MCAS που έχει εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους της Boeing αποτελεί την πιθανή αιτία της νέας αεροπορικής τραγωδίας.
Στα δύο δυστυχήματα η συντριβή των αεροσκαφών έγινε λίγα λεπτά μετά από την απογείωσή τους.
Σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο ένας πιλότος αεροπορικής εταιρίας ανέφερε ότι στην διάρκεια της απογείωσης ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος πιλότος, “ενώ μέσα σε δύο ή τρία δευτερόλεπτα το ρύγχος του αεροσκάφους πήρε κλήση προς το έδαφος”. Η κλήση αυτή του αεροσκάφους ήταν τόσο απότομη, ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα προειδοποίησης που λειτουργεί με την χρήση φωνής στο πιλοτήριο, προειδοποιώντας τους δύο χειριστές να μην προχωρήσουν σε βύθιση.
Μετά την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου το αεροσκάφος άρχισε να παίρνει κανονικά ύψος, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

www.bankingnews.gr