Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Έρχονται τον Απρίλιο τα ελικόπτερα Kiowa και αναζητούνται 5 εκ. ευρώ για να πετάξουν τα NH-90

Τα περιβόητα ελικόπτερα Kiowa επιτέλους αρχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα είχαμε παραλάβει ανταλλακτικά, αλλά όχι ελικόπτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η φόρτωση των ελικοπτέρων και το ταξίδι τους από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα, ξεκινά μεταξύ 10 και 20 Απριλίου. Έξι από τα ελικόπτερα, είναι σε πτήσιμη κατάσταση και βαμμένα με τα ελληνικά χρώματα. Αυτά θα πετάξουν πρώτα.

Για την αναγκαιότητα της αγοράς είχαν εκφραστεί ενστάσεις και ερωτήματα. Τα ελικόπτερα ήταν έτοιμα να γίνουν παλιοσίδερα και το ενδιαφέρον της Ελλάδας ήταν μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς, που όχι μόνο γλίτωσαν το κόστος καταστροφής τους, αλλά έβγαλαν και περίπου 50 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Η σημερινή ηγεσία του ΓΕΣ προσπαθεί να αναλάβουν ελληνικές εταιρείες το “συμμάζεμα” των ελικοπτέρων και να μην γίνουν οι απαραίτητες εργασίες από Αμερικανούς.
Αναζητούν 5 εκατομμύρια για να πετάξουν τα NH-90
Αυτό που πραγματικά καίει το ΓΕΣ είναι να βρεθούν 5 εκατομμύρια ευρώ για να πετάξουν τα ελικόπτερα NH-90 που διαθέτουμε. Τόσα χρειάζονται ώστε να συντηρηθούν όσο πρέπει τα ελικόπτερα και να πετάξουν όλα. Στη συνέχει θα πρέπει να υπογραφεί η τεχνική συμφωνία υποστήριξης ,η οποία όμως ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν ήθελε τα NH-90 και είχε προσπαθήσει να τα πουλήσει. Το σχέδιο δεν είχε ευτυχές τέλος και τα ελικόπτερα παρέμεναν ανενεργά. Η σημερινή ηγεσία του ΓΕΣ και ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς θέλουν τα NH-90 στον αέρα γρήγορα και γι΄ αυτό αναζητούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.