Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει το “τέχνασμα” του 2015 στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Μετά την ήττα του εκλεκτού του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη, ο σουλτάνος ζητά την επανάληψη των δημοτικών εκλογών. Το τέχνασμα αυτό το είχε ξανακάνει το 2015!
Μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, όπου από τις 550 έδρες τα κόμματα έλαβαν ΑΚΡ 258,  CHP132, MHP 80, HDP 80, ο Ερντογάν εξοργίστηκε.

Ο Κιλιντσάρογλου πρότεινε στον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση  συνασπισμού. Οι συνομιλίες υπήρξαν άκαρπες και μετά την πάροδο των 45 ημερών ορίστηκαν νέες εκλογές την 1η Νοεμβρίου. Μετά από αλχημείες το  ΑΚΡ κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές.
Το ίδιο σχέδιο θέλει να εφαρμόσει  τώρα και για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης.  Ανακάλυψε ξαφνικά απάτη με τους μεταφερόμενους ψηφοφόρους στον Δήμο Μπουγιουκ τσεκμετζέ. Περίεργο βέβαια. Εάν το αποτέλεσμα δεν έκρινε νικητή τον Εκρέμ Ιμάμογλου θα ¨ανακάλυπταν ¨την απάτη;
Ο Ερντογάν δεν θέλει να  χάσει το προπύργιο από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του και έφθασε να γίνει ο απόλυτος άρχοντας της χώρας. Πέρα , όμως, από το γόητρο ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος με έσοδα 58 δις λίρες είναι πολύφερνη νύφη…
Η μείωση της δύναμης του επηρεάζει όπως φαίνεται και το διεθνές κύρος του.  Οι συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη δεν πήγαν και τόσο καλά.  Ο δημοσιογράφος Χακάν Ακσόι στην εκπομπή Gun Olur, αποκάλυψε τα σημεία διαφωνίας μεταξύ Πούτιν –Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του σουλτάνου στη Μόσχα.
Ο Πούτιν αρνήθηκε να μειώσει την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου που του ζήτησε ο Ερντογάν. Διαφωνίες υπήρξαν και στα θέματα του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, στον αγωγό Turk stream  και το θέμα της βίζας, το οποίο ο Ρώσος ηγέτης συνέδεσε άμεσα με το πρόβλημα της Συρίας.
Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ανθρώπινης ‘ύπαρξης είναι το αίσθημα ντροπής. Παλαιότερα η αισχύνη ήταν σημαντικότερη από τους νόμους  στην κοινωνική ζωή.  Οι άνθρωποι ένιωθαν ντροπή αν τους αποκαλούσε κανείς κλέφτη, ψεύτη, απατεώνα, δολοπλόκο κ.α.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τουρκικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, κατά τον Μπεκίρ Τζοσκούν, είναι η απώλεια του αισθήματος ντροπής και σύνεσης.  Αυτοί, γράφει, που κλωτσούν τις γυναίκες στους δρόμους, κλέβουν ηλικιωμένους, αρπάζουν και βιάζουν κοπέλες και ανήλικα, ποζάρουν χαμογελαστοί στον φακό…
Εκείνοι που κατηγορούν αλλήλους ως προδότες του έθνους, κλέφτες και ψεύτες μπορούν και αγκαλιάζονται και να στέκονται μπροστά στους πολίτες.
Η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, πέρα από όλα αυτά,  θα επιβεβαιώσει την κατάργηση της δημοκρατίας , την παραβίαση της βασικής αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και θα απομονώσει τον Ερντογάν, όχι μόνο από την Δύση αλλά απ’ όλο τον κόσμο.
Η απάντηση των ψηφοφόρων σε αυτό το ερντογανικό πραξικόπημα ασφαλώς και θα είναι πολύ σκληρή.