Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στα Σκόπια και Τσίπρας-Αποστολάκης στα τηλέφωνα με Ζάεφ και την υπουργό Άμυνας

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου πέρασε όλη την ημέρα χθες στα Σκόπια και επέστρεψε αργά το βράδυ στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τον Ζάεφ και του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη με την ομόλογό του.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ συζήτησε πολλές από τις λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Μετά από την προχθεσινή σύσκεψη των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό τον ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγε στα Σκόπια με “λυμένα χέρια” για να λύσει τα όποια θέματα υπήρχαν. Δεν ήταν και πολλά.
Στις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν φυσικά και συζητήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στα Σκόπια ένα μόλις 24ωρο μετά από την επίσκεψη Τσίπρα και υπουργών του στη γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση των Σκοπίων αναγνωρίζοντας ότι “επικοινωνιακά” τουλάχιστον η επίσκεψη μπορεί να προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης ή πισωγυρίσματος σε όσα έχουν συμφωνηθεί στον κρίσιμο τομέα της Άμυνας.
Ασφαλώς τα 27 χρόνια διαμάχης έδωσαν πολύ χώρο στην Τουρκία για να δημιουργήσει σχέσεις, ειδικά με εθνικιστικές κυβερνήσεις τύπου Γκρουέφσκι. Στο Μαξίμου ,αλλά και στο ΥΠΕΘΑ πιστεύουν ότι αυτό θα αλλάξει με το χρόνο.
Η Βόρεια Μακεδονία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μόλις στην αρχή της προσπάθειας για να ενταχθεί στην ΕΕ. Η λογική λέει ότι σ΄ αυτή τη πορεία η Ελλάδα της είναι απαραίτητη