Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Οι πυροβολισμοί στον αέρα σκοτώνουν όπως και η άγνοια!

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΟΥΤΑΣ
Οι σοβαροί τραυματισμοί και οι θάνατοι εξαιτίας  λανθασμένου χειρισμού ενός όπλου δεν είναι κάποιο σπάνιο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει αρκετά δραματικά τέτοια περιστατικά.
Τον Ιούνιο του 2017 στο Μενίδι, αδέσποτη σφαίρα καταλήγει στον προαύλιο χώρο σχολείου και αφαιρεί τη ζωή ενός 11χρονου αγοριού. Φέτος, ανήμερα Πάσχα στις Θεσπιές Βοιωτίας, ένα κοριτσάκι 8 χρονών ενώ έπαιζε τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Πολλές φορές έχουμε ακούσει κυνηγοί να πέφτουν θύματα πυροβολισμού από συναδέλφους ή φίλους τους. Θύματα έχουμε θρηνήσει αρκετές φορές και σε γάμους.
Όλα αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή άνθρωποι που φέρουν όπλα, έχουν άγνοια για τον ασφαλή χειρισμό τους ή δεν δείχνουν την πρέπουσα προσοχή.

Οι  βασικοί κανόνες για τον ασφαλή χειρισμό ενός όπλου
Για να μη θέτει κάποιος τον εαυτό του και τους άλλους σε κίνδυνο, υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το όπλο του με ασφάλεια.
  1. Να θεωρείς ότι κάθε όπλο είναι γεμάτο. Ακόμη και αν ξέρεις ότι το όπλο είναι άδειο από πυρομαχικά, να το χειρίζεσαι σαν να είναι γεμάτο.
  2. Η κάνη του όπλου πρέπει να σημαδεύει πάντα σε ασφαλή κατεύθυνση, ώστε μια ανεπιθύμητη εκπυρσοκρότηση να μην προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς.
  3. Το δάχτυλο μένει μακριά από τη σκανδάλη, μέχρι τη στιγμή που παίρνουμε την απόφαση να πυροβολήσουμε.
  4. Πρέπει πάντα να έχεις επίγνωση τι βρίσκεται μπροστά και πίσω από το στόχο σου. Σε περίπτωση που αστοχήσεις, που θα καταλήξει η βολή σου. Η βολίδα ενός όπλου μπορεί να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να πέσει στο έδαφος, αν δεν βρει το στόχο.
Τα συχνά ατυχήματα όπου βλέπουμε  πολίτες να αυτοτραυματίζονται είτε να πυροβολούν άλλους ανθρώπους κατά λάθος, έχουν να κάνουν με την άγνοια που έχουν στην ασφαλή χρήση οπλισμού και την παραβίαση αυτών των 4 βασικών αρχών. Και στις δυο περιπτώσεις με τα μικρά παιδιά (του 11χρονου στο Μενίδι και της 8χρονης στις Θεσπιές), βολίδες που πέσανε από μεγάλο ύψος καταλήξανε κατά την πτώση τους να πλήττουν ανθρώπους. Όταν κάποιος πυροβολεί στον αέρα όπως συμβαίνει συχνά σε διάφορους εορτασμούς, γάμους κτλ. είναι αδύνατο να ελέγξει που ακριβώς θα πέσει η σφαίρα. Ότι πάει πάνω, κάποια στιγμή θα πέσει. Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεται στον 4ο βασικό κανόνα. Οι άνθρωποι αυτοί όταν τραβάνε τη σκανδάλη, δεν ξέρουν που θα καταλήξει η βολή τους.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο κυνήγι. Κάποιος σημαδεύει ένα ζώο, δεν το πετυχαίνει και η βολίδα ταξιδεύει και καταλήγει σε κάποιον άλλο κυνηγό. Άλλοτε επειδή η κάνη δεν σημαδεύει σε ασφαλή κατεύθυνση, μια τυχαία  εκπυρσοκρότηση πλήττει κάποιον άνθρωπο.
Η χρήση των όπλων για διασκέδαση και ψυχαγωγία, μπορεί να γίνεται με ασφάλεια σε κάποιο σκοπευτήριο ή στο κυνήγι εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας. Σε περιπτώσεις εορτασμών όπου κάποιος πυροβολεί στον αέρα και τριγύρω υπάρχει πλήθος κόσμου, είναι δεδομένο ότι εκεί οι βασικοί κανονισμοί δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αν συνδυάζεται και με την κατανάλωση αλκοόλ, η κατάσταση ξεφεύγει σίγουρα από τον έλεγχο. Μια τυχαία εκπυρσοκρότηση ή ένας πυροβολισμός στον αέρα έχουν πολλές πιθανότητες να πλήξουν τους ανθρώπους που περιβάλλουν το χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα δείτε ποτέ κάποιον που έχει επαγγελματική σχέση με τα όπλα, να τα χρησιμοποιεί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ένας γνώστης των όπλων, δεν θέτει ποτέ σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων από την αμελή χρήση τους.
Σίγουρα το κράτος φέρει την ευθύνη να ελέγχει τους ανθρώπους στους οποίους χορηγεί άδεια να κατέχουν όπλο, να διασφαλίζει ότι τα χρησιμοποιούν υπεύθυνα και έχουν τις γνώσεις για να το κάνουν αυτό με ασφάλεια. Είναι όμως και υποχρέωση του καθενός από εμάς ξεχωριστά, να λειτουργεί υπεύθυνα και να αποθαρρύνει και τους άλλους από την αμελή χρήση τους.