Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Η Παναγία των Παρισίων ήταν ο επόμενος στόχος του Πορθητή μετά από την Άλωση

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από την πυρκαγιά στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Ο ναός στους οκτώ αιώνες ζωής του επέζησε από επαναστάσεις και δυο Παγκόσμιους Πολέμους, για να καταστραφεί από ανθρώπινη αμέλεια ή εμπρησμό.

Παρ’ όλο ότι δεν έγιναν γνωστά ακόμα τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά , στην σκέψη όλων πλανάται ο εφιάλτης του εμπρησμού, γιατί η Παναγία των Παρισίων δεν ήταν ένας απλός Καθολικός ναός, αλλά ένας από  τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι Γάλλοι πολίτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες που έτυχε να βρίσκονται στο Παρίσι παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια τις φλόγες να καίνε το αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Πολλοί μάλιστα γονάτισαν, προσευχήθηκαν και έψαλαν το Άβε Μαρία.
Η Γαλλία αναμφισβήτητα θα αναστηλώσει το ιστορικό μνημείο έστω και αν χρειαστούν δεκάδες χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση του. Τα χρήματα δεν θα αποτελέσουν κανένα εμπόδιο γιατί οι προσφορές του κόσμου είναι αθρόες. Σε μια μόνο μέρα συγκεντρώθηκαν 600 εκατ.ευρώ.
Την ώρα που η ανθρωπότητα θρηνεί για την καταστροφή του ναού και των έργων τέχνης που τον κοσμούσαν  ο Τούρκος ιστορικός Μουράτ Μπαρντακτσί στην τακτική του στήλη στην Haberturk μας υπενθυμίζει ότι ο ναός ήταν ο επόμενος στόχος του Φατίχ Μεχμέτ μετά την Άλωση της Πόλης.
Ο Πορθητής ονειρευόταν να υψώσει το λάβαρο του στο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων.
Σε πρώτη φάση θα κατακτούσε την Ρώμη που είναι γνωστή και ως η Κόκκινη Μηλιά. Για τον σκοπό αυτό οργάνωσε την εκστρατεία του  Γκεντίκ Αχμέτ Πασά στο Οτράντο της Ιταλίας το 1480.
Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι ο Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ είχε πει ότι θα ταϊσει το άλογο του στον άμβωνα του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ο Πορθητής επέκτεινε τα σύνορα της Κόκκινης Μηλιάς στο Παρίσι και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ….
Όποιοι και αν ευθύνονται για την  πυρκαγιά πρέπει να μάθουν κάτι πολύ σημαντικό.  Με την καταστροφή μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού δεν μπορούν να εξαφανίσουν ή να αλλοιώσουν την Ιστορία.
Η Παναγία των Παρισίων κατεστραμμένη ή αναστηλωμένη θα ζει αιώνια μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου  μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκό.  Ο Κουασιμόδο και η Εσμεράλδα θα βρίσκονται πάντα στο Παρίσι λίγα μέτρα μακριά από το Πάνθεον , όπου αναπαύεται ο δημιουργός τους.
Κάποιο άλλοι ας ζουν με τις αναμνήσεις των κατακτήσεων που δεν πέτυχαν….