ΚΟΣΜΟΣ© Newsbomb Νικητής μεν στο σύνολο αλλά με σημαντικές απώλειες ο «Σουλτάνος» - Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον Τούρκο πρόεδρο - Ανακατατάξεις στην κυβέρνηση
Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, υπέστη μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές, καθώς αν και προηγείται στο σύνολο της χώρας, έχασε τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας.

Μάλιστα, άσχημη κατάληξη φαίνεται πως έχει για τον Τούρκο πρόεδρο, το εκλογικό «θρίλερ» στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (01/04), οι δύο υποψήφιοι σε δημόσιες τοποθετήσεις του δήλωναν νικητές, ενώ το AKP προανήγγειλε προσφυγές για παρατυπίες.
Τελικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Anadolu, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP για τη δημαρχία της Πόλης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ηττήθηκε από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.
Πιο αναλυτικά, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με 48,79% έναντι 48,51%.
Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα τρία «χτυπήματα» που λύγισαν τον «Σουλτάνο» - Η επόμενη ημέρα - 1© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα τρία «χτυπήματα» που λύγισαν τον «Σουλτάνο» - Η επόμενη ημέρα - 1 Βέβαια, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Στην Άγκυρα, τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν «καθαρή νίκη» του υποψηφίου του CHP, αλλά το AKP δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει ένσταση.
H αντιπολίτευση κατάφερε να επικρατήσει και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και στις περισσότερες παραλιακές περιοχές.
Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα τρία «χτυπήματα» που λύγισαν τον «Σουλτάνο» - Η επόμενη ημέρα - 2© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Τα τρία «χτυπήματα» που λύγισαν τον «Σουλτάνο» - Η επόμενη ημέρα - 2

Ανακατατάξεις στην τουρκική κυβέρνηση

Η ήττα του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του AKP.
«Θα υπάρξουν αλλαγές στον στενό κύκλο του Ερντογάν και στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε αξιωματούχους υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
«Οι αγορές αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή κάνει αναγκαία μία αλλαγή», πρόσθεσε.