Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

Δύο χαρούμενοι πρωθυπουργοί, δύο διχασμένοι λαοί

Βαγγέλης Σαρακινός
Μεγάλο καλάθι κρατά η Αθήνα για τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού και πολυμελούς υπουργικής αποστολής στα Σκόπια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, η οποία, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ και τις κοινές δηλώσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και για το κοινό επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει το απόγευμα, παρουσία των δύο πρωθυπουργών.
Το κλίμα μπορεί να θεωρηθεί καλό, καθώς η εικόνα δυο χαρούμενων πρωθυπουργών μεταδίδεται από το πρωί από τα ΜΜΕ των δύο χωρών, αλλά και από διεθνή Μέσα. Η σημερινή κατάσταση ωστόσο προέκυψε μέσα από πολιτική κρίση και μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στις δύο χώρες. Οι πολύμηνες συνομιλίες και η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν επώδυνες για το πολιτικό σύστημα και των δύο χωρών και προκάλεσαν έντονες διχαστικές τάσεις και στους δύο λαούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως παρουσίασε, για άλλη μία φορά, την συμφωνία με τα Σκόπια ως πηγή έμπνευσης για την επίλυση διαφορών «με αμοιβαίο σεβασμό». Με το που πάτησε μάλιστα το πόδι του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων  έγραψε στο Twitter  ότι πρόκειται για μια «ιστορική επίσκεψη» και ότι «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι».

Σέλφι και αλλαγές

Κατά την άφιξή του στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας, στο οποίο πριν λίγες ώρες είχε αλλάξει και η πινακίδα, ο Ζάεφ  επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό. Οι δύο ηγέτες, μετά την χειραψία, προχώρησαν προς τους φωτορεπόρτερς και τους υπουργούς των δύο χωρών, όπου έβγαλαν σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του Ζάεφ. Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια.
Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Τι προσδοκά η Αθήνα

Σύμφωνα με την Αθήνα, η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι, στο πλαίσιο να καταστεί αυτή η σχέση στρατηγική, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που έχουν ανοίξει με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψη και τις επαφές των δύο αντιπροσωπειών στα Σκόπια θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας. Αυτό που τονίζουν ωστόσο επίμονα είναι ότι «η επίσκεψη αποτελεί άλλο ένα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης».
Την διάσταση αυτή τόνισε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων  ΜΙΑ ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική». Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υπερτονίσει την αναγκαιότητα της «συνεργασίας και της σταθερότητας» για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Απόβαση επιχειρηματιών

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Αναλυτικά αναμένεται να υπογραφούν:
  • Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
  • Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες συναναπτυξης και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν άλλωστε περισσότερα από 140 στελέχη και εκπρόσωποι 100 και πλέον μεγάλων και μικρομεσαίων  επιχειρήσεων. Τα στελέχη αυτά θα συμμετέχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει το απόγευμα, στο οποίο θα απευθύνουν  χαιρετισμό οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως οι Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ‘Ακτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

slpress.gr