Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Λιβύη: Σφοδρές μάχες για την κατάληψη της Τρίπολης - Όλμοι έπληξαν προάστιο της πόλης !

Λιβύη: Σφοδρές μάχες για την κατάληψη της Τρίπολης - Όλμοι έπληξαν προάστιο της πόλης
Όλμοι έπληξαν συνοικία της Τρίπολης κοντά σε κλινική, επιτείνοντας τον τρόμο και τα δεινά των κατοίκων της πρωτεύουσας της Λιβύης δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) με σκοπό την κατάληψη της πόλης που αποτελεί την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.Ακούγονταν εξάλλου βομβαρδισμοί σε δύο νότια προάστια της Τρίπολης όπου μαίνονται μάχες, δήλωσαν κάτοικοι και ανέφερε αξιωματικός του ΛΕΣ.
Οι νέοι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν ένα εικοσιτετράωρο αφού έξι ή επτά -- σύμφωνα με τους διαφορετικούς απολογισμούς που έδωσαν αξιωματούχοι -- άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες Γκραντ έπληξαν τη συνοικία Αμπού Σαλίμ.
Η έφοδος των δυνάμεων του στρατάρχη K. Haftar, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας βαθαίνει κι άλλο το χάος που μαστίζει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα από το 2011 και την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Muammar Gaddafi.
Η προέλαση των μονάδων του ΛΕΣ έχει ανακοπεί καθώς δίνουν σκληρές μάχες σε νότια προάστια.
Στην Ας Σουάνι, νοτιοδυτική συνοικία της Τρίπολης, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δύο όλμους να πέφτουν σε μικρή απόσταση από κλινική.
Στις μάχες έχουν σκοτωθεί από την 4η Απριλίου τουλάχιστον 205 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 άμαχοι, ενώ άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το πρωί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ντόπιοι επέρριψαν την ευθύνη για τις ρίψεις των ρουκετών και τις βολές των ολμοβόλων στις δυνάμεις του Haftar, εξηγώντας ότι τα πυρά προήλθαν από το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι θέσεις του ΛΕΣ.
Ο ΛΕΣ διέψευσε ότι βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές.
Οι αρχές στην Τρίπολη εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης του Haftar και κορυφαίων αξιωματικών του στρατού του.
Αξιωματούχοι των αρχών της ανατολικής Λιβύης από την πλευρά τους εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα πως επίκεινται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ή η κήρυξη ανακωχής.
«Λέμε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας: ακούστε.
Ακούστε τον βομβαρδισμό...
Πέφτουν ρουκέτες.
Γι' αυτό, σας παρακαλούμε βρείτε λύση», δήλωσε ο Y. Salim, εκτοπισμένος άμαχος, στην Ας Σουάνι.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικράτησε χθες αδιέξοδο με τα κράτη μέλη να μην καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημοσιοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την αναζωπύρωση της βίας στη Λιβύη.
Χθες εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ και ανακοίνωσε τη διακοπή της διμερούς συνεργασίας.
Κάθε «δοσοληψία με τη γαλλική πλευρά» και κάθε «διμερής συνεργασία σε θέματα ασφαλείας» διακόπτεται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Τρίπολη.
Το Ελιζέ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron υποστηρίζει την ΚΕΕ και θεωρεί συνομιλητή του στη Λιβύη τον Fayez al-Sarraj, ενώ η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αβάσιμη» την κατηγορία που εξακόντισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Γαλλία έχει συμβάλει στην εκπαίδευση της επίλεκτης φρουράς του Fayez al-Sarraj και τον Οκτώβριο του 2013 υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών για την εκπαίδευση 1.000 λίβυων αστυνομικών.
Τον Φεβρουάριο, το Παρίσι προσέφερε στην Τρίπολη έξι περιπολικά σκάφη για την ακτοφυλακή της ΚΕΕ.
Ωστόσο το Παρίσι είχε προσφέρει επίσης υποστήριξη στις δυνάμεις του Haftar στο παρελθόν, καθώς θεωρούσε πως μπορεί να συμβάλει να τερματιστεί το χάος που επικράτησε μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του που ανέτρεψε το καθεστώς του Καντάφι, που μονοπώλησε την εξουσία στη Λιβύη για τέσσερις δεκαετίες.
Από την πλευρά της η Ιταλία, η άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη που έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ΚΕΕ και η Ρώμη δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει την οργή της όταν η Γαλλία δίστασε να ταχθεί υπέρ της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΕΕ που απαιτούσε ο Haftar να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του.
Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές αργού, να οδηγήσει σε νέες μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς τις ευρωπαϊκές ακτές, αλλά και να διευκολύνει τους τζιχαντιστές που επιδιώκουν να αποκτήσουν ερείσματα εκμεταλλευόμενοι τα χάος.
Ο Haftar υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Η  ΚΕΕ υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

www.bankingnews.gr