Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019

Ο μέγας μάγιστρος Μπάνον ενορχηστρώνει την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Ο μέγας μάγιστρος Μπάνον ενορχηστρώνει την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, Νεφέλη ΛυγερούΝεφέλη Λυγερού
Ο Στηβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κύριος αρχιτέκτονας της εκλογής του, αποκαλεί τις Βρυξέλλες «δεύτερο σπίτι του». Η παρουσία του εκεί, όμως, μοιάζει να διαχέεται σε όλη την Γηραιά Ήπειρο. Την εβδομάδα που μας πέρασε, προσεκλήθη στο Βερολίνο από το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” για να συμμετάσχει σε μία σημαντική διάσκεψη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εκεί έχει στήσει και το «αρχηγείο του».
Η Ισπανία, επίσης, αποτελεί συνήθη προορισμό του. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, ένθερμος υποστηρικτής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, με την ηγεσία του οποίου συναντιέται συχνά στην Μαδρίτη. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais χαρακτήρισε τους Ματέο Σαλβίνι και Βίκτορ Όρμπαν σαν τους σημαντικότερους πολιτικούς σήμερα στην Ευρώπη, σαν τους «μοναδικούς λογικούς ηγέτες της ηπείρου».
Αυτός είναι ένας λόγος που απολαμβάνει συχνά-πυκνά την ομορφιά της Ρώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει ρόλο άτυπου συμβούλου του Σαλβίνι, τον οποίο συγκαταλέγει πλέον στους προσωπικούς του φίλους. Αυτός είναι που τον προέτρεψε να συνεργαστεί και με το “Κίνημα 5 Αστέρων” για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που ο Σαλβίνι έκανε παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του.
Στη Βουδαπέστη τον προσφωνούν «μεγάλο στοχαστή», ενώ στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει ότι την ενδιαφέρει να συμμετάσχει στο παγκόσμιο κίνημα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Μπάνον: «περιμένουμε κάποιον να καθορίσει το σχήμα και το εύρος αυτής της βάσης». Οι φιλοδοξίες του περιλαμβάνουν τη σύμπηξη ενός ακροδεξιού μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών. Για την ακρίβεια, οραματίζεται μέσω αυτού την καθολική ανατροπή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού καθεστώτος.
Με τον στόχο αυτό κατά νου προχώρησε στον σχηματισμό ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού που ονομάζεται «το Κίνημα» και σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει κόμματα της “ριζοσπαστικής Δεξιάς”. Ουσιαστικά επιδιώκει να ενώσει κάτω από μία ομπρέλα όσα κόμματα ζητούν ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας έναντι των Βρυξελλών, υιοθετούν σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, απαιτούν αυστηρό έλεγχο των συνόρων και εμμέσως πλην σαφώς υψώνουν τη σημαία κατά του Ισλάμ.
Στόχος του ίδιου και του ιδρύματός του είναι στις προσεχείς ευρωεκλογές οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες να μην πετύχουν αθροιστικά στο Ευρωκοινοβούλιο ποσοστό άνω του 50%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη ευρωομάδα, εάν αποφασίσουν ενωθούν κάτω από μία ομπρέλα. Είναι ελάχιστα πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν συνέβαινε θα άφηνε δεύτερο και καταϊδρωμένο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πιο πίσω το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο κύριος 25%

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι ακροδεξιοί ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δημιουργήσουν μια ευρωομάδα, οι ανταγωνισμοί που υπάρχουν ανάμεσα τους είναι ένα εμπόδιο. Αυτούς επιχειρεί να παρακάμψει ο Μπάνον. «Ο Στιβ Μπάνον κατέστρεψε το κατεστημένο στις ΗΠΑ. Τώρα θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια οι New York Times παρουσίασαν τον ευρωπαϊκό ρόλο του.
Ευρωπαϊκά Μίντια τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, τον αποκαλούν ο “κύριος 25%”! Και αυτό επειδή, στόχος του Μπάνον είναι η Ακροδεξιά να φτάσει σ’ αυτό το ποσοστό στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Για να προσεγγίσει τον στόχο του έρχεται σε επαφή και εκπαιδεύει τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, προσφέροντάς τους το ιδεολογικό αφήγημα και την πείρα της εκλογικής νίκης του Τραμπ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί ένα πολιτικό franchise. Νόμος, τάξη και οικονομία είναι το τρίπτυχό του. Υποστηρίζει την ιδέα μίας χριστιανικής-ιουδαϊκής Δύσης, δίνοντας έμφαση «στην παραδοσιακή οικογένεια, στις κοινωνικές δομές και στον πόλεμο ενάντια στον πολιτισμό του μαρξισμού».
Το κίνημά του, που ο ίδιος χαρακτηρίζει λαϊκό, εθνικιστικό και παραδοσιακό, έχει διεισδύσει περισσότερο στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία. «Προσπαθώ να τους εμπνεύσω κίνητρα, να πιστεύουν αυτό που κάνουν και το οποίο εκεί έξω είναι εκείνο που μετράει περισσότερο», τονίζει. «Οι εκλογές βρίσκονται στα χέρια τους. Αυτό είναι που καθημερινά έκανα με τον Τράμπ». Μεταλαμπαδεύει, λοιπόν, στην ηγεσία αυτών των κομμάτων μία επικοινωνιακή συνταγή που περιγράφει σαν «μοντέρνα πολιτική αναμεμιγμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με το επαρκές μήνυμα που της προσδίδουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στον αντίποδα του Τζωρτζ Σόρος. «Είναι χωρίς αμφιβολία πανέξυπνος. Από την άλλη, όμως, και ο διάβολος είναι», έχει πει για τον ιδεολογικό εχθρό του. Το γεγονός ότι αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του Σόρος, όμως, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υιοθετεί και τις μεθόδους του. Όπως ο δαιμόνιος επιχειρηματίας δημιούργησε πανεπιστήμιο για την διάχυση της παγκοσμιοποίησης, έτσι και ο Μπάνον ιδρύει το “Ινστιτούτο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας”.
Σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του 13ου αιώνα στην κορυφή ενός βουνού στην Ιταλία, δύο ώρες νοτιοανατολικά της Ρώμης, χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, με έναν φύλακα, έναν καλόγερο που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και 19 γάτες, έχει συσταθεί μια σχολή μαχητών της Ακροδεξιάς. Επικεφαλής εκεί είναι ο Βρετανός συνεργάτης του Μπένζαμιν Χάρνγουελ. Στον ελεύθερο χρόνο του, μάλιστα, ο Χάρνγουελ λέει ότι μαθαίνει στα ελληνικά την Αγία Γραφή για να μπορεί να τη διαβάζει στο πρωτότυπο.

Ο Μπάνον και η Ελλάδα

Όπως ήταν φυσικό, η Ελλάδα δεν έχει αφήσει αδιάφορο τον Μπάνον, ο οποίος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Κινητοποιήθηκε ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και τη διαρκή ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όντας ακόμα στο πλευρό του Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής είναι η Τουρκία και όχι το Ιράν.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι συνεργάτες του είχαν επαφές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς, όμως, να εντοπίσει αυτό που γύρευε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύει ότι στην Ελλάδα συμπυκνώνεται η θέση ότι ο δεξιός πατριωτικός χώρος εμφανίζει κινητικότητα, χωρίς, όμως, να έχει βρει ικανό εκφραστή. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι επιδιώκει να εμπλουτίσει το αντιευρωπαϊκό του κίνημα και με Έλληνες συνεργάτες.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα, ο Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που στην ουσία έκανε κουμάντο στον Λευκό Οίκο. Τον εγκατέλειψε εξαιτίας της παρασκηνιακής σύγκρουσής του με το ζεύγος Ιβάνκα-Τζάρεντ. Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε να αντιτίθεται στο γεγονός ότι ο Μπάνον υπαγόρευε αποφάσεις με ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσά τους.
Η ταχύτατη ανέλιξη του Μπάνον αιφνιδίασε και σόκαρε αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές. Απόφοιτος του Harvard Business School, στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε στην Goldman Sachs. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στο Χόλιγουντ ως μικροπαραγωγός ταινιών και σειρών. Το 2012 πήρε τα ηνία του Breitbart News, μιας ιστοσελίδας με ακροδεξιό πρόσημο. Ο Μπάνον συνέβαλε καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε διάφορα δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών και εκείνα που έπληξαν τη Χίλαρι Κλίντον.

slpress.gr