Τουρκία: Συμπολίτευση και αντιπολίτευση ερίζουν για την Κωνσταντινούπολη Παραμένει το εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη, όπου τόσο το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά το δήμο στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. 

 «Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ιμάμογλου, σημειώνοντας ότι έχει προβάδισμα 29.000 και πλέον ψήφων έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος. 
 Ο ίδιος έκρινε πως είναι πλέον μαθηματικά «αδύνατον» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να το ανατρέψει. 
 Νωρίτερα, ο Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη. «Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν», είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του. 
 Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Γιλντιρίμ ήταν μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, με το 48,70%, έναντι 48,65% του Ιμάμογλου, μετά την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων. Η διαφορά των δύο υποψήφιων δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ψήφους. 
 To σκηνικό ήρθαν να περιπλέξουν περισσότερο οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φάνηκε να παραδέχεται σε ομιλία του προς υποστηρικτές του πως το AKP ενδέχεται να έχασε τον μητροπολιτικό δήμο, αλλά υποστήριξε ότι παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο. 
 «Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα. 
 Όπως υποστήριξε, ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται. 
 Είπα παράλληλα ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. 
 Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας ανέφερε από την πλευρά του πως δεν υπάρχει ουδεμία αντίφαση ανάμεσα στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας και την ανακήρυξη της νίκης από μέρους του Μπιναλί Γιλντιρίμ. 
 «Ο πρόεδρός μας δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Κωνσταντινούπολη που να έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση του κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ», υποστήριξε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, σε ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ερντογάν. 
 Οι δημοτικές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να δοκιμάζει σειρά θεαματικών ηττών στις εκλογές, κάτι που αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας. Η χώρα βιώνει την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από 10 χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό-ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας. 
   naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters