Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019

Γιατί οι Αμερικανοί μας ζητούν τα “στατιστικά” των τουρκικών παραβιάσεων, αφού τα ξέρουν από πρώτο χέρι;

Γιατί οι Αμερικανοί μας ζητούν τους αριθμούς των παραβιάσεων όχι μόνο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα του Αιγαίου; Το ερώτημα είναι εύλογο, γιατί οι ΗΠΑ γνωρίζουν και την τελευταία πρόκληση που έχουν κάνει οι Τούρκοι τα τελευταία, πολλά χρόνια. Οι παραβιάσεις μεταδίδονται κάθε ημέρα στο ΝΑΤΟ και συνεπώς στους Αμερικανούς.

Προφανώς δεν ασχολούνταν καν ,αλλά τα στοιχεία υπάρχουν και ανανεώνονταν κάθε ημέρα.
Προφανώς οι Γερουσιαστές που κατέθεσαν το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχουν γνώση, αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο να την αποκτήσουν.
Γιατί λοιπόν αυτό το ενδιαφέρον για την τουρκική προκλητικότητα; Ενδιαφέρον που θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν εκδηλώθηκε χθες με το νομοσχέδιο στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει έντονο εδώ κι ένα χρόνο -ίσως και λίγο περισσότερο- σε κάθε ελληνοαμερικανική επαφή στρατιωτικών.
Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει πολλές φορές όχι μόνο τα στατιστικά των παραβιάσεων αλλά κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Θέλουν πληροφορίες για το πόσο κοστίζει οικονομικά στην Ελλάδα αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι των τουρκικών προκλήσεων.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το “τι τραβάμε” από τους Τούρκους είναι μάλλον μια απλή επιβεβαίωση του εξαιρετικού κλίματος στη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά κι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η στάση της Ουάσινγκτον σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά, αν ο Ερντογάν συνεχίσει την ίδια συγκρουσιακή τακτική. Θα πρόκειται για…θαύμα, αφού από το 1974 και μετά οι ΗΠΑ παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Αν πιστεύει κάποιος στα θαύματα, μπορεί να ελπίζει, ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ θα είναι μόνιμη. Δεν το νομίζουμε.
Προς το παρόν, είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν πολύ έντονη παρουσία στην περιοχή μας κι αυτό μας βολεύει. Το θέμα όμως είναι να βοηθήσουν ουσιαστικά με πραγματική παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Μέχρι στιγμής σ΄ αυτό το θέμα δεν έχουμε δει και πολλά ,για να μην πούμε τίποτα.