Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Θα δούμε και προσγειώσεις ελληνικών μαχητικών στα Σκόπια; Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει πολλά ζητήματα. Η εκπαίδευση στελεχών των ΕΔ της γειτονικής χώρας είναι ένα σημαντικό θέμα, κυρίως γιατί έτσι “κόβεται” η προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στο στράτευμα της Βόρειας Μακεδονίας. Προσπάθεια που γινόταν συστηματικά και με σχετική επιτυχία τα χρόνια της διαμάχης.

Το σημείο της συμφωνίας που έχει λογικά προκαλέσει το ενδιαφέρον είναι η ανάληψη της ευθύνης επιτήρησης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας. Τι σημαίνει αυτό;
Η Ελληνική ΠΑ θα ελέγχει επί 24ωρης βάσης ,365 ημέρες τον χρόνο και τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό προϋποθέτει ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα με πτήσεις “εξοικείωσης” των Ελλήνων χειριστών στον εναέριο χώρο της γείτονος. Αυτό είναι το πιο απλό, ειδικά για τους έμπειρους Έλληνες χειριστές. Αυτά που πρέπει να ρυθμιστούν είναι μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη των πτήσεων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Με ποιους επίγειους σταθμούς θα μιλάνε οι πιλότοι μας, πως θα γίνονται οι αποστολές έρευνας διάσωσης, που θα προσγειώνονται ,αν χρειαστεί, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Όλα αυτά θα συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ “τεχνικών κλιμακίων”.
Η ανάληψη της ευθύνης επιτήρησης -ελέγχου του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα ,είναι χωρίς αμφιβολία θετική εξέλιξη η οποία δεν μας “χαρίστηκε”. Η Ελλάδα διαθέτει τις ισχυρότερες ΕΔ στην περιοχή, εξαιρετική ΠΑ και είναι προφανές ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στα Βαλκάνια της ανήκει. Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, το μόνο που απομένει είναι να το καταλάβουμε κι εμείς και να αρχίσουμε να παίζουμε ως πρωταγωνιστές κι όχι σαν άσημοι κομπάρσοι.