Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

«Το μέτωπο των καθεδρικών ναών»


του Jean-Pierre Daumard

Ναός Παναγίας των Παρισίων: η καταστροφή της θύμισε στους Γάλλους το χριστιανικό τους παρελθόν.
Η έκφραση είναι του Ζωρζ Μπερνανός. Ο Μπερνανός έγραψε: “Η Γαλλία είναι η γη των καθεδρικών ναών, των αγίων, των ηρώων και των σαλών. “Ο καθεδρικός των καθεδρικών ναών στη Γαλλία, η Παναγία των Παρισίων, παρανάλωμα των φλογών κατέρρευσε, στις 15 Απριλίου 2019. Κατέρρευσε τη Μεγάλη Τρίτη.

Στις 21 Μαΐου 2019, στην Παναγία των Παρισίων, επρόκειτο να υπάρξει μια «αγρυπνία υπέρ της ζωής». Στις 19 Απριλίου, θα γινόταν η λιτανεία του Σταυρού μπροστά από την Παναγία των Παρισίων. Και μετά, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, είχε προγραμματιστεί μια σειρά διαλέξεων για τον Ζωρζ Μπερνανός, χριστιανό συγγραφέα, «θεολόγο της αγιότητας», συγγραφέα του «Ημερολογίου ενός επαρχιακού ιερέα» για τον οποίο «Όλα είναι μέσα στη χάρι». Στις 29 Απριλίου θα άρχιζε ένας κύκλος διαλέξεων από τον επίσκοπο Σωβέ για τον Μπερνανός, “προφήτη της εποχής μας. ”
Σημειώνω αυτά απλώς και μόνο επειδή δεν είμαι καθόλου πιστός, πόσο μάλλον εκκλησιαζόμενος τακτικά, και είναι πάρα πολύ καιρός που κατέγραψα την ντε φάκτο αποδόμηση του χριστιανισμού, αλλά τα επισημαίνω ως ένδειξη. Ίσως ένα σημείο. Ακριβώς γιατί πρόκειται για τον Ζωρζ Μπερνανός.
Ο Ζωρζ Μπερνανός, τον οποίο θα προτιμούσα πάντα από τον Ντριέ λα Ροσέλ,  αν πρόκειται να μιλήσω για το τι ουσιαστικά κάνει τη Γαλλία να ξεχωρίζει, άσχετα με το τι λέμε και το τι κάνουμε, από το μύθο μιας Europa που υπόκειται στη γερμανική τάξη, ναζιστική τάξη κάποτε και που ονομάζουμε σήμερα «φιλελεύθερη τάξη».
Ο Ζωρζ Μπερνανός, ο οποίος στις 22 Αυγούστου 1940, αυτό διάβαζα χθες, 15 Απριλίου 2019, θεία πρόνοια, λίγες ώρες πριν μάθω ότι η Παναγία των Παρισίων ήταν παρανάλωμα πυρός, έγραψε ένα άρθρο Το μέτωπο των καθεδρικών ναών, στο οποίο σύγκρινε το μέτωπο της γραμμής Mαζινό, χωμένο μέσα στο μέτωπο των καθεδρικών ναών, της Σαρτρ ή της Παναγίας των Παρισίων, με το “μέτωπο των καθεδρικών ναών” για το οποίο είχε την ευχαρίστηση ότι τουλάχιστον αυτό, σε αντίθεση με το άλλο, είχε “κρατήσει καλά”. Πρέπει λοιπόν να πιστέψουμε ότι, τελικά, και αυτό κατέρρευσε;
Ο Ζωρζ Μπερνανός γράφει: “Το μέτωπο των καθεδρικών ναών είναι εκείνο του γαλλικού λαού, εννοώ αυτού του τόσο μεγάλου τμήματος του λαού μας που αντιδρά φυσιολογκά, όπως αισθάνεται, και με αυθόρμητες κινήσεις, που οι νεαροί ρεαλιστές περιγράφουν περιφρονητικά ως” συναισθηματικές ασκήσεις ” αλλά που είναι όντως κληρονομικά αντανακλαστικά τα οποία σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων και μια ανθρώπινη φύση χίλιες  φορές πιο πολύτιμη από τα τεχνητά σύμπλοκα για τα οποία υπερηφανεύονται τόσο γελοία φτωχοί νεαροί χωρίς φρεσκάδα, οι οποίοι μουλιάζουν σε όλες τις διανοητικές ή πνευματικές ουσίες του συρμού, όπως τα τουρσιά στο ξύδι. ”
Αυτή η φυσιολογκή αντίδραση του γαλλικού λαού, με τις “αυθόρμητες κινήσεις … που είναι πραγματικά κληρονομικά αντανακλαστικά”, την είδα στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, τα οποία, οχι μόνο δεν νικήθηκαν αλλά απόρριψαν και την ταπείνωση . Σ ‘αυτό αποδεικνύονται «τέκνα καθεδρικών ναών» (Μπερνανός).
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία χτυπιέται στην καρδιά της από μια καταστροφή καθεδρικού ναού. Θυμόμαστε ότι στις 6 Αυγούστου 1914 ο καθεδρικός ναός της Ρεμς, ιστορικό κέντρο της Γαλλίας στη βασιλική και χριστιανική της παράδοση, βομβαρδίζεται σκόπιμα από το γερμανικό στρατό. “Ένα φρικτό χέρι την έγδαρε ζωντανή”, έγραψε τότε ο Aλμπέρ Λοντόν. Όλη η Γαλλία συγκινήθηκε, και όχι μόνο η Καθολική Γαλλία. Ο Μπαρές βέβαια, αλλά και ο Ανατόλ Φρανς και ο Προυστ.  Σαν να βλέπουμε σε καρτ ποστάλ της εποχής, μπροστά στον φλεγόμενο καθεδρικό ναό, την Ζαν ντ’ Αρκ να μάχεται με τον [Γερμανό αυτοκράτορα] Γουλιέλμο τον 2ο.
Για ποια σύγκρουση πρόκειται σήμερα, βλέποντας την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες; Ποιο σημείο χωρίς υπογραφή πρέπει να δούμε σ’ αυτό; Και τι στάση θα κρατήσουμε σε όλες τις προσπάθειες ερμηνείας – συμπεριλαμβανομένων των πιο τρελών – και αποκρυπτογράφησης του αινίγματος της καταστροφής; Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα συνδέσουμε αυτό το βαθύ κίνημα των κίτρινων γιλέκων με αυτό το σημείο ή αυτή την προειδοποίηση που εκφράζει η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Σημείο και προειδοποίηση για τον Mακρόν ίσως, για να αρχίσουμε.
Ο Μακρόν, στις 26 Ιουνίου 2018, πρόσφερε στον Πάπα μια σπάνια έκδοση του Ημερολογίου του επαρχιακού ιερέα του Μπερνανός, μεταφρασμένου στα ιταλικά, αλλά ο Mακρόν, ως συνήθως, δρα ενάντια σε αυτό που θέλει να κάνει. Επείγεται να εγκρίνει, με την υπεροψία και την αναίδεια που τον χαρακτηρίζει, την κατάρρευση όλων των μέτωπων, ξεκινώντας από αυτό της εθνικής συνείδησης, παραδίνοντας τη χώρα και το λαό της σε όλων των ειδών τους Φαρισαίους.
Οι φλόγες της Παναγίας των Παρισίων, σαν μια επιστροφή του πυρός μέσα στο οποίο έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να καούμε, σαν δοκιμασία της αλήθειας, μια μεσαιωνική δοκιμασία.
Πηγή:  http://comite-valmy.org/spip.php?article11124
 http://www.anixneuseis.gr